Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

15. 07. 2019. 23:39 >> 23:39

PRODUŽILI MISIJU

UN ostaje u Jemenu

Savjet bezbjednosti UN odlučio je večeras da za šest meseci, do 15. januara, produži mandat misije posmatranja primene prekida vatre u Hodeidi na zapadu Jemena, tražeći od generalnog sekretara da brzo uputiti ostatak osoblja.

U skladu sa rezolucijom usvojenom krajem prošle godine, misija može da ima do 75 posmatrača, ali ih ima oko 20 na terenu.

Ta misija je zadužena da "nadgleda poštovanje prekida vatre u provinciji Hodeida kao i premještanje snaga van grada luke Hodeide i drugih luka na tom području".

U Jemen preko Hodeide ulazi 70 odsto uvoza i humanitarne pomoći.

Prema sporazumu o primirju, povlačenje dvije strane iz Hodeide trebalo je da se završi dvije nedjelje po postizanju dogovora u decembru, ali taj datum nije poštovan.

Huti su se u maju povukli iz Hodeide i još dvije luke, ali jemenska vlada smatra da to nije istinsko povlačenje pobunjenika.

Vlada Jemena, koju podržava međunarodna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, ratuje protiv pobunjenika iz pokreta Huti od 2015.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u tom ratu koji je doveo do teškog razaranja i široko rasprostranjene gladi u najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније