Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: I. P. ]

16. 07. 2019. 08:15 >> 08:21
2

U TURSKOJ

Otvoren Muzej sjećanja na dan pokušaja puča

U okviru obilježavanja tri godine od FETO-ovog pokušaja puča 15. jula 2016. godine, na bosforskom Mostu žrtava svečano je otvoren Muzej sjećanja, javlja Anadolija.

Ceremoniji otvaranja muzeja prisustvovao je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan koji je tom prilikom okupljenima kazao da se nikada ne smije zaboraviti prošlost.

Podsjetio je na izreku Alije Izetbegovića o ponavljanju zaboravljenog genocida.

"I zato ne smijemo zaboraviti ni 15. jul. Kao što ne može da opstane stablo čije korijenje se osušilo, isto tako ne mogu opstati ni narodi koji imaju slabu vezu s prošlošću", kazao je Erdogan.

Muzej sjećanja na 15. jul je otvoren na prilazu mostu, u azijskom dijelu, na površini od 1.500 metara kvadratnih.

"Istorija ne govori samo o prethodnim događajima već predstavlja i kompas za budućnost. Kada pogledamo u našu prošlost, ne samo da uzimamo važne lekcije, već crpimo i snagu, dobijamo hrabrost i inspiraciju", rekao je turski predsjednik.

U muzeju, na čijem ulazu se nalazi poruka "Ne zaboravi" kao i imena svih žrtava 15. jula, izloženi su eksponati koji će podsjećati na njih i ranjene u noći pokušaja državnog udara. Posjetioci će takođe unutar muzeja moći da pogledaju i podatke o istorijatu državnih udara u svijetu kao i o istoriji kolonijalizma.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније