Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

18. 07. 2019. 13:09 >> 13:09
1

NOVI INCIDENT

Iran zaplijenio tanker u Persijskom zalivu

Snage iranske Revolucionarne garde saopštile su da su zaplijenile "strano plovilo" u Persijskom zalivu, koje je krijumčarilo milion barela nafte, prenosi RT.

Garda je odbila da kaže u čijem vlasništvu je zaplijenjeni tanker. Navedeno je samo još da je s brodom zarobljeno i 12 članova posade.

Ta zapljena događa se u sred krize s tankerima u tom zalivu koja traje već dva mjeseca i koja je na ivicu sukoba dovela Iran i SAD.

Iranska revolucionarna garda je saopštila da je presrela to plovilo blizu ostrva Larak, koje se nalazi u Ormuškom moreuzu, odnosno u okviru iranskih voda.

Prema izvještaju iranske državne TV, brod je zaplijenjen 14. jula.

Prvi incident s tankerima dogodio se kada su gađana dva tankera, navodno u vlasništvu Saudijske Arabije, a koji su prenosili naftu za SAD.

Vašington je odmah optužio Iran za napad, ali je zvanični Teheran to negirao. Zatim je uslijedio drugi napad na tankere pune nafte, u istom zalivu.

Britanska kraljevska mornarica, po nalogu SAD, zaplijenila je iranski supertanker zbog sumnje da je prevozio naftu za Siriju koja je pod sankcijama EU.

Iran je saopštio da je to pljačka i da neće ostati bez odgovora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније