Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

18. 07. 2019. 22:33   >>  22:31

ZABILJEŽENA NAJVIŠA TEMPERATURA

Najtoplije u istoriji Izraela, skoro 50°C

Toplotni talas koji je ove nedjelje zahvatio Izrael dostigao je vrhunac u srijedu u Sodomu, kraj Mrtvog mora gdje je temperatura iznosila 49,9 stepeni Celzijusa, prenijeli su danas izraelski mediji.

To je najviša temperatura ikada zabilježena od osnivanja jevrejske države 1948. godine i druga najviša ikada zabilježena u tom području otkako je počelo bilježenje vremenskih prilika 1920-tih godina za vreme mandata Velike Britanije, saopštila je Meteorološka služba.

Najviša zabilježena temperatura u Izraelu iznosila je 54 stepeni Celzijusa 1942. godine u kibucu (komuni) Tirat Cvi na sjeveru Doline Jordana.

Iako je ekstremnih temperatura bilo i u nedavnoj prošlosti, novi rekord pokazuje da su globalne klimatske promjene i otopljavanje uticali na prosječne temperature, kao i one ekstremno visoke, saopštila je Metereološka služba.

Ta služba očekuje da će se otopljavanje nastaviti i da će biti više ekstremnih temperaturnih talasa i novih rekordno visokih temperatura.

Ovaj toplotni talas je zahvatio čitav Izrael i nije bio karakterističan za jul.

Izbili su požari na više mjesta u zemlji i stanovnici nekih područja su evakuisani.

Vlažnost je bila veoma niska od 10 do 25 proceneta čak i na obali mora.

Više meteoroloških stanica je zabilježilo svoje rekordne temperature za juli i u priobalju i u kopnenom dijelu. Oni su zabilježili stepen do stepen i po više u odnosu na takođe rekordnu prošlu godinu.

Tako toplo vrijeme duž obale Sredozemnog mora je zapravo rijetko i događa se jednom u pet do deset godina, ali u posljednjoj deceniji je sve češće, svake dvije do tri godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније