Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

18. 07. 2019. 23:21 >> 23:18

UOČI IZBORA

Stranka Zelenskog ima ubjedljivo najveću podršku

Stranka predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog "Sluga narodu" prema anketama ima najviše podrške uoči parlametarnih izbora koji će se održati u nedjelju.

Zelenski koji je, kada je u maju došao na funkciju predsjednika, bio suočen sa velikim brojem protivnika u parlamentu, zatražio je prijevremene izbore za ukrajinski parlament, kako bi osvojio većinu koja će mu pomoći u obećanoj borbi protiv korupcije i u ostalim reformama, piše novinska agencija AP.

Prema istraživanju koje je radio kijevski Institut za sociologiju, stranku koja je dobila ime po komediji u kojoj je igrao Zelenski, podržava 52 odsto Ukrajinaca koji žele da izađu na izbore.

Stranka, na čijem je čelu jedan od najbližih saradnika predsjednika Rusije Vladimira Putina, tajkun Viktor Medvedčuk prema anketama nalazi se na drugom mjestu sa 10 odsto.

Partija Zelenskog želi da nastavi sa prozapadnim kursom i vodi zemlju ka Evropskoj uniji i NATO-u, zajedno sa paketom ekonomskih reformi.

"Pozicija naroda Ukrajine je usmjerena ka Evropi i biće pogrešno to ponovo razmatrati", rekao je lider partije "Sluga narodu" Dmitro Razumkov za AP.

Iz te partije kažu da žele da se fokusiraju na oživljavanje reformi protiv korupcije koje su usporene za vrijeme Porošenkove vladavine.

Sa druge strane, Medvedčuk je rekao da je za Ukrajinu pravi kurs da poboljša odnose sa Rusijom, koji su narušeni nakon ruske aneksije Krima 2014.

"Ukoliko ne obnovimo ekonomske odnose sa Rusijom, nećemo moći da prebrodimo ekonomsku krizu koja nastavlja da se pogoršava", rekao je on za AP.

Razumkov je rekao da će njegova partija da sarađuje sa Rusijom na rješavanju konflikta kako bi se postigao mir na istoku, ali "ne po svaku cijenu".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније