Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

22. 07. 2019. 11:06 >> 11:06

SUKOBI U HONG KONGU

Kriminalna grupa napala učesnike protesta

U Hong Kongu je povrijeđeno 45 osoba u napadu desetine maskiranih muškaraca na željezničku stanicu, odnosno demonstrante i prolaznike u području Juen Long. Pretpostavlja se da su napadači svi obučeni u bijele majice članovi kriminalne trijade, javlja BBC.

Ovo je prvi put da je viđeno nasilje ovog tipa od početka demonstracija protiv sporazuma o izručenju građana Hong Konga Kini.

Napad kriminalne grupe uslijedio je nakon protesta podrške demokratiji u centru Hong Konga, gdje je policija koristila suzavac i gumene metke da bi obuzdala demonstrante.

Maskirani muškarci upali su na željezničku stanicu Juen Long u 22:30 sati po lokalnom vremenu i napali ljude koji su se vraćali sa protesta.

"Ovo je apsolutno neprihvatljivo u Hong Kongu kao društvu koje se zasniva na vladavini prava. Vlada osuđuje svako nasilje i svakako će djelovati", stoji u izjavi vlade Hong Konga.

Policija je izjavila da su "neki ljudi napali putnike na stanici i u kupeima voza, što je dovelo do višestrukih povreda".

Jedan od opozicionih vođa izjavio je da je ovaj napad povezan s djelovanjem kriminalnih sindikata.

Policija je demonstrante na skupu podrške demokratiji gađala suzavcem i gumenim mecima, te novčano kažnjavala one koji su prema njoj bacali stvari. Protestna ruta prisilno je promijenjena nakon što je demonstrantima zabranjeno da se zaustavljaju pred vladinim kancelarijama.

Aktivistkinja za ljudska prava Boni Leng pozvala je liderku Keri Lam da se "prestane oglušivati na zahtjeve građana".

Organizatori jučerašnjeg protesta tvrde da je u njemu učestvovalo 430.000 ljudi, iako policija govori o brojkama od 138.000.

Protesti u Hong Kongu traju već sedmicama, izvorno zbog sporazuma s Kinom o izručivanju, a sada se dotiču i demokratije u Hong Kongu. Demonstranti su gađali jajima neke vladine ustanove i ispisaivali grafite, a otkriveno je da su neki od njih imali i eksplozivna sredstva.

Nasilni protesti protiv vlade Hong Konga izazvali su najveću krizu na toj teritoriji u posljednjih nekoliko decenija. Iako službeno dio Kine, Hong Kong ima vlastiti zakonodavni sistem i pravosuđe koji djeluju nezavisno od Pekinga.

Protivprotest u znak podrške policiji koji je održan u subotu privukao je na desetine hiljada ljudi. Održan u središtu Hong Konga privukao je 103.000 ljudi, prema riječima policije, 300.000 prema riječima organizatora.

Pod parolom "Čuvajmo Hong Kong", na njemu su se okupili mještani, imigranti iz Kine, pripadnici nacionalnih manjina i posjetioci s druge strane granice.

Protest je dobio podršku od kineskih vlasti zbog osude nasilja usmjerenih protiv vlade Hong Konga.

Protesti u Hong Kongu uslijedili su nakon sporazuma s Kinom prema kojemu bi njegovi građani mogli biti izručeni Kini. Kritičari tvrde da je riječ o potkopavanju pravosudne samostalnosti Hong Konga. Iako je vlada Hong Konga u međuvremenu poništila odluku o sporazumu, protesti su se nastavili sa širim ciljem uvođenja većeg stepena demokratije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније