Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

23. 07. 2019. 10:15 >> 10:15

U SINGAPURU

Zaplijenjeno rekordnih 8,8 tona slonovače

Singapurske vlasti zaplijenile su 8,8 tona slonovače, što je rekordna količina, saopštili su zvaničnici grada-države, koji se smatra tranzitnim mjestom za ilegalnu trgovinu divljim životinjama.

Slonovača, za koju se procjenjuje da vrijedi 12,9 miliona dolara, potiče od skoro 300 afričkih slonova, a bila je na putu za Vijetnam iz Demokratske Republike Kongo, prenosi Rojters.

Tokom akcije zaplijenjeno je i 11,9 tona krljušti pangolina u vrijednosti od 35,7 miliona dolara, što je količina za koju je potrebno ubiti skoro 2.000 pangolina.

Pangolin, mravojed prekriven krljuštima, jedan je od sisara kojima se najviše trguje u svijetu.

Njegovo mjeso je u Vijetnamu i Kini delikates, a krljušt se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, iako naučnici osporavaju njena ljekovita svojstva.

Singapurski zvaničnici su naveli da će krljušt pangolina i slonovača biti uništeni kako ne bi ponovo dospjeli na tržište i dodali da je zapljena uslijedila poslije dojave iz kineske carinske službe.

Najvećom zapljenom u istoriji smatra se ona u Vijtnamu u martu, kada je zaplijenjeno 9,1 tona slonovače.

Posljednjih mjeseci bilo je i zapljena rogova nosoroga u Singapuru, Hong Kongu i Vijetnamu.

"Singapur je uvijek bio nenamjerno umiješan u globalnu trgovinu slonovačom zbog globalne povezanosti, kao i zbog postojanja malog domaćeg tržišta na kojem je prije 1990-ih slonovača mogla da se legalno proda", rekao je portparol singapurskog Fonda za prirodu Kim Stengert.

On je dodao da učestalost velikih zapljena predstavlja jak dokaz da iza trgovine divljim životinjama stoji organizovani kriminal.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније