Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta/Mina [ Objavio: O.Z. ]

24. 07. 2019. 21:56   >>  22:32

PRVE PROMJENE

Džonson imenovao nove ministre

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je danas Sadžida Džavida za novog ministra finansija, što je jedno od najviših funkcija u kabinetu i Dominika Raba za ministra vanjskih poslova.

Džavid, bivši bankar i ministar unutrašnjih poslova, biće zadužen za potrošnju i ekonomsku politiku u Džonsonovoj vladi. On je prvi političar iz neke etničke manjine postavljen na mjesto ministra finansija.

Za ministarku unutrašnjih poslova umjesto Džavida imenovana je Priti Patel.

Džonson je izabrao Dominka Raba da vodi britansku diplomatiju, saopštio je danas Dauning strit. Rab je euroskeptik koji potiče iz nove garde britanskih konzervativaca.

Četrdesetpetogodišnji Rab je prošle godine podnio ostavku u vladi Tereze Mej u znak protivljenja njenoj strategiji o Bregzitu koju je smatrao suviše pomirljivom prema Evropskoj uniji. On zamjenjuje Džeremija Hanta, glavnog rivala Borisa Džonsona za premijersku poziciju.

Džonson je Hantu ponudio drugo mjesto u svom kabinetu koje je Hant odbio i objavio da napušta vladu.

Džonson formira danas vladu poslije preuzimanja dužnosti premijera. U njoj neće biti mnogi ministri koji su služili za vrijeme njegove prethodnice Tereze Mej. Više od polovine njih su ili podnijeli ostavke, ili su otpušteni.

EP upozorio na štetne posljedice Bregzita bez dogovora 

Evropski parlament upozorio je novog britanskog premijera Borisa Džonsona na ekonomski vrlo štetne posljedice istupanja Velike Britanije iz Evropske unije (EU) bez dogovora.

Parlament je potvrdio mogućnost izmjene političke deklaracije uz sporazum o povlačenju, koji je London prihvatio, ali je dodao da sam sporazum ne može da bude izmijenjen.

Džonson je u nekoliko navrata rekao da želi istupanje zemlje iz EU do 31. oktobra, sa dogovorom ili bez dogovora sa Briselom, prenio je N1.

U saopštenju se navodi da bi Bregzit bez dogovora bio ekonomski veoma štetan, iako tu štetu ne bi obje strane osjetile na isti način.

"Bregzit bez dogovora ne bi mogao da bude zamijenjen nekim oblikom aranžmana ili mini-sporazuma između EU i Velike Britanije", naveli su evropski poslanici koji su upozorenje uputili u danu kada je Džonson zvanično stupio na dužnost.

Evropski parlament je ponovio da se o već postignutom sporazuma Londona i Brisela neće ponovo pregovarati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније