Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

25. 07. 2019. 23:47   >>  23:47

EVROPA U CRVENOM

Ovo što se događa sa klimom nije zabilježeno 2000 godina

Brzina i obim globalnog otopljavanja nadmašuju sve što je dosad zabilježeno u proteklih 2000 godina, tvrde naučnici.Istovremeno ukazuju i da se poznati istorijski događaji poput "malog ledenog doba" ne mogu uporediti sa nivoom globalnog otopljavanja viđenog u proteklom vijeku, javlja BBC.

Istraživanje pokazuje da je trenutni nivo otopljavanja viši nego ijedan ranije zabilježen.

Naučnici kažu kako je ovo pokazatelj da mnogi od argumenata koje su ranije koristili klimatski skeptici, više ne vrijede.

Klimatska istorija svijeta

Naučnici dijele klimatsku istoriju svijeta, posljednjih nekoliko vijekova, u nekoliko velikih era, od "toplog rimskog razdoblja" koje je trajalo od 250. do 400. godine naše er,e kada je vrijeme širom Evrope bilo neobično toplo, do "malog ledenog doba" i opadanja temperatura od 14. vijeka pa nadalje.

Neki su ove događaje smatrali dokazima da se svijet zagrijavao i hladio u više navrata tokom vjekova, a da je otopljavanje koje je prisutno od Industrijske revolucije samo dio tog procesa i da nije razlog za brigu.

Nova istraživanja su pak ozbiljno uzdrmala valjanost ove teze.

Naučni timovi rekonstruisali su klimatske uslove u posljednja dva milenijuma, koristeći se pokazateljima klimatskih promjena poput godova na drvetu, korala i jezerskih taloga. Došli su do zaključka da se ništa od navedenog nije dogodilo na globalnom nivou.

Takođe su utvrdili da je "malo ledeno doba" bilo najjače na području Tihog okeana u 15. vijeku, a u Evropi u 17. vijeku.

Ranija razdoblja velikog porasta ili pada temperatura nikad nijesu zahvatila više od polovine zemaljske kugle u isto vrijeme.

"Toplo srednjevjekovno razdoblje" koje je trajalo od 950. do 1250. godine, nije zahvatilo više od 40 % Zemljine površine.

Ljudsko djelovanje je uzrok dosad neviđenih promjena

Današnje otopljavanje prisutno je u brojnim oblastima naše planete.

"Najtoplije razdoblje u protekla dva milenijuma bilo je u 20. vijeku i zahvatilo je 98 % planete", navodi se u jednom izvještaju.

"Ovo pruža konkretne dokaze da je globalno otopljavanje, nastalo ljudskim djelovanjem, prouzrokovalo promjene koje nikad ranije nijesu primjećene, ne samo u porastu temperatura, već i u njegovom prostornom razmještanju u proteklih 2.000 godina", dodaje se u izvještaju.

Naučnici tvrde da su u razdobljima prije moderne industrijske ere, glavni uzrok otopljenja bili vulkani i da nema dokaza o bilo kakvom uticaju zračenja Sunca na temperature na Zemlji.

Trenutno razdoblje nadmašuje prirodnu varijabilnost, tvrde naučnici.

"Iz instrumentalnih podataka i rekonstrukcija, vidimo da nivo otopljenja u novije vrijeme nadmašuje onaj uzrokovan prirodnim uticajima", tvrdi dr. Rafel Neukom sa Univerziteta u Bernu.

Iako cilj istraživanja nije bio da dokaže da je glavni uzrok današnjeg otopljavanja ljudsko djelovanje, njegovi pronalasci bez sumnje pokazuju da je to ovdje slučaj.

"U istraživanju se nijesmo bazirali na pronalasku uzroka globalnog otopljavanja, budući da smo to uradili mnogo puta i dokazi uvijek pokazuju da je riječ o djelovanju čovjeka na klimu", tvrdi dr. Neukom.

"Naša istraživanja samo su pokazala da prirodni uticaji sami po sebi nijesu mogli da uzrokuju globalno otopljavanje na ovom nivou, bilo da je riječ o porastu temperatura, ili o prostornom rasporedu", dodao je on.

Mišljenja drugih naučnika

Drugi naučnici nijesu krili svoju impresioniranost kvalitetom novih studija.

"Napravili su istraživanje širom planete koristeći više od 700 izvora iz posljednjih 2.000 godina; koristili su se koralima, jezerima i instrumentalnim podacima", izjavila je prof. Daniela Šmit sa Univerziteta u Bristolu.

"Pri tomu su bili pažljivi u svojim procjenama; kvalitet i količina podataka ovdje su velika prednost. Nevjerojatno", dodala je.

Naučnici tvrde da će ovo istraživanje bitno doprinijeti opovrgavanju teza koje su proteklih decenija iznijeli mnogi zagovornici globalnog otopljavanja.

"Ovo istraživanje bi konačno trebalo da uvjeri sve zagovornike globalnog otopljavanja da se ono čemu svjedočimo u najnovije vrijeme ne može smatrati dijelom prirodnog klimatskog ciklusa", izjavio je prof. Mark Maslin sa Universita u Londonu.

Istraživanje je objavljeno u časopisima Nature i Nature Geoscience.

U Evropi padaju apsolutni temperaturni rekordi

Apsolutni temperaturni rekordi srušeni su ovih dana u Belgiji i Holandiji, a trenutno se u zapadnoj Europi, pritisnutoj žegom, očekuje daljnji porast temperature.

Na jugu Holandije, u Gilze Rijenu, izmjereno je 38,8 stepeni Celzijusa, što je najviše dosada. Posljednji rekord, zabilježen 1944. godine, bio je 38,6 stepeni, objavio je holandski Kraljevski meteorološki zavod.

I u Belgiji, gdje je zbog vrućine prvi put oglašen "crveni" alarm, srušen je istorijski rekord sa 38,9 stepeni, izmjerenih u Kleine-Brogelu, na sjeveroistoku zemlje, što je "najviše od početka mjerenja 1833.", saopšteno je iz Kraljevskog meteorološkog zavoda.

Najgore tek dolazi

Međutim, najgore tek dolazi, jer meteorolozi najavljuju porast temperature narednih dana.

U Francuskoj je "narandžasti" alarm, oglašen čak i na sjeveru zemlje.

"Ovo je prvi put da toplotni talas zahvata sjever naše zemlje, gdje stanovnici nijesu navikli na takvu vrućinu", kazala je ministarka zdravstva Agnes Buzyn. "Zato vas molim da udvostručite pažnju", dodala je.

U više francuskih gradova je u utorak srušen apsolutni temperaturni rekord.

U Njemačkoj je za čitavu zemlju izdato upozorenje zbog vrućine. Jezera i rijeke privukli su velik broj kupača pa se ovih dana navečer utopilo troje ljudi.

Očekuje se da će ovih dana pasti rekord od 40,3 stepena koliko je 2015. godine izmjereno u Bavarskoj.

Istorijski rekordi i u Velikoj Britaniji

I Velika Britanija će "najvjerojatnije potući rekord zabilježen u julu, 36,7 stepeni, a postoji i mogućnost rušenja apsolutnog temperaturnog rekorda od 38,5 stepena", objavila je britanska meteorološka služba (Met Office).

Londonska policija je saopštila juče da traga za tri osobe koje se vode kao nestale, a kupale su se u Temzi.

I Luksemburg, koji očekuje temperature više od 35 stepeni, objavio je juče da je izdao crveni alarm.

U Italiji su vlasti u srijedu također oglasile najviši, treći stepen opasnosti od toplotnog udara za pet gradova - Bolzano, Bresciju, Firencu, Peruđu i Torino.

Tkođe, na polovini teritorije Švajcarske na snazi je narandžasti stepen opasnosti od toplotnog udara i državna meteorološka služba predviđa "veliko otapanje snijega na planinskim vrhovima".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније