Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

30. 07. 2019. 08:30   >>  08:28

AMERIČKA BANKA

Ukradeni podaci 106 miliona klijenata

Američka banka Kapital uan (Capital One) saopštila je da su nedavno ukradeni lični podaci 106 miliona njenih američkih i kanadskih klijenata, kao i da je osumnjičenu hakerku uhapsila američka savezna policije FBI.

Ustanovljeno je da je osoba spolja imala nedozvoljen pristup mreži banke i došla do određenih ličnih podataka, navela je banka u saopštenju juče.

Pogođeni su klijenti koji su podnijeli zahtjev za proizvode vezane za kreditne kartice ili koji su tražili da dobiju kreditnu karticu banke Kapital uan, naveo je isti izvor.

Oko 100 miliona američkih državljana i gotovo šest miliona kanadskih državljana je pogođeno, navela banka dodajući da brojevi računa bankovne kartice ni informacije za povezivanje na račun nisu ukradeni, a nisu ugroženi ni brojevi socijajlnog osiguranja, što se u tim zemljama koristi kao lični matični broj.

Međutim jesu hakovana imena, adrese, poštanski kodovi, brojevi telefona, imejl adrese, datum rođenja ili prijavljeni prihodi.

Hakerka koja je iskoristila propust u klaudu Kapital uan banke takođe je došla do delimičnih informacija osoba sa kreditnim karticama kao što je njihova istorija plaćanja ili njihov sadašnji iznos računa.

Federalni istražni biro uhapsio je 33-godišnju Pejdž Tompson, iz Sijetla u državi Vašington, zaposlenu u tehnološkoj industriji, koja koristi i nadimak "eratična" (erratic), saopštilo je američko Minisitarstvo pravde. Tužioci su je optužili za kompjutersku pronevjeru i zloupotrebu i da je ona iza tog hakerskog upada.

Oko 140.000 brojeva socijalnog osiguranja i 80.000 brojeva bankovnih računa je ukradeno. Za kanadske klijente hakovano je gotovo milion brojeva osiguranja.

"Vjerujemo na osnovu analize da je malo vjerovatno da su ukradeni podaci upotrijebljeni za pronevjeru ili da ih je osoba koja ih je ukrala dalje proširila. Ipak ćemo nastaviti da istražujemo", navela je banka.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније