Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

30. 07. 2019. 19:27 >> 19:36

DŽONSON OBEĆAO

Britanija neće vratiti fizičku granicu sa Irskom

Britanski premijer Boris Džonson kazao je danas irskom kolegi Leu Varadkaru da je njegova vlada odlučna da nikada ne vrati fizičku kontrolu na granici sa Irskom poslije Bregzita, saopštila je britanska vlada.

Džonson je rekao da se njegova vlada obavezuje da "nikada ne vrati fizičku kontrolu i fizičku infrastrukturu na granici" između britanske pokrajine Sjeverne Irske i Irske i u slučaju istupanja Velike Britanije iz Evropske unije (EU) bez dogovora, navela je vlada i dodala da je to britanski premijer rekao u telefonskom razgovoru sa Varadkarom.

Novi britanski premijer ponovio je u nekoliko navrata da želi Bregzit sa dogovorom sa EU ali bez odredbe o "bekstopu" (backstop), mehanizmu koji treba da obezbijedi da između Sjeverne Irske i Irske ne bude takozvane "tvrde granice" poslije izlaska Velike Britanije iz Unije.

Međutim Varadkar smatra da je "bekstop" neophodan i dodao da je EU ujedinjena i ne želi ponovne pregovore o sporazumu koji su već postigli London i Brisel.

"Bekstop" je instrument kojim se definišu uslovi pod kojima će irska granica ostati otvorena čak i u slučaju da Velika Britanija i EU ne postignu sveobuhvatni trgovinski sporazum.

Prema odredbama o "bekstopu", Velika Britanija bi ušla u privremenu carinsku uniju s EU, što bi značilo da između Irske i Sjeverne Irske ne bi bilo carinskih pregleda. Takođe, Sjeverna Irska bi ostala vezana pravilima jedinstvenog tržišta, pa bi tako bile izbjegnute i druge provjere robe koja prelazi granicu.

Takav status Sjeverne Irske je tačka gdje za britansku stranu nastaje problem. Dok bi Sjeverna Irska faktički bila dio jedinstvenog tržišta, ostatak Velike Britanije ne bi to bio, pa bi se morale uvesti provjere za robu koja prelazi iz Sjeverne Irske u ostatak Velike Britanije. Neki smatraju da bi se tada ugrozio teritorijalni integritet Velike Britanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније