Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Radio Slobodna Evropa [ Objavio: O.Z. ]

02. 08. 2019. 11:53 >> 11:52
1

POGINUO HAMZA BIN LADEN

Smrt nasljednika, ali ne i ideologije Al Kaide

Smrću Hamze Bin Ladena, za kojeg se očekivalo da će preuzeti vođstvo nad Al Kaidom, ne prestaje prijetnja od ove terorističke organizacije koja je izvela najzloglasniji teroristički napad na svijetu - napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku, pišu svjetski mediji.

Sin Osame Bin Ladena, Hamza, prema pisanju američkih medija koji se pozivaju na obavještajne izvore, najvjerovatnije je poginuo usljed američkih vazdušnih udara, vjerovatno negdje na granici između Pakistana i Avganistana, datum pogibije nije određen a vjeruje se da je bio prije jedne ili više godina.

Informacija nije zvanično potvrđena, Pentagon je nije komentarisao, ali je vijest bila povod za nova upozorenja o narastajućoj ideologiji terorističke organizacije Al Kaida (Al-Qaida).

Sin odgajan da mrzi Ameriku

Koliko se malo zna o Hamzi Bin Ladenu govori podatak da američki zvaničnici nikad nijesu uspjeli definitivno potvrditi njegovu starost, niti su sa sigurnoću mogli reći u kojoj se zemlji posljednjih mjeseci Osamin sin krio, napisao je Kris Bakler, novinar BBC-ja.

Posljednjih mjeseci su lebdjele informacije da bi Hamza mogao biti u Avganistanu, Pakistanu ili Iranu. Činjenica da su SAD za te informacije ponudile nagrada od milion dolara bila je pokazatelj ne samo potencijalne opasnosti koju je on predstavljao, već i njegovog simboličkog značaja za Al Kaidu i njenu propagandnu mašineriju, ocjenjuje Bakler.

Bin Laden je bio samo dijete kad je njegov otac pomogao u planiranju napada 11. septembra, ali prema legendi ekstremističke grupe, on je u to vrijeme bio uz njega, odgajan da mrzi Ameriku, piše BBC.

Smrt Hamze Bin Ladena, ako se službeno potvrdi, ućutaće nekoga ko se pojavio kao novi glas Al Kaide. Međutim, time ne prestaje prijetnja od organizacije koja je izvela najzloglasniji teroristički napad na svijetu, istakao je novinar britanskog javnog servisa.

"Vodeći u Al Kaidinoj franžizi"

Prema pismima pronađenim u blizini mjesta gdje je Osama Bin Laden ubijen 2011. u Pakistanu, Osama je pripremao Hamzu za budućeg vođu Al Kaide, navodi Gardijan.

Vjeruje se da je Hamza imao oko 30 godina. Američki Stejt department navodi da je rođen 1989. godine, ali se spominje i 1986., kao alternativna godina rođenja. Smatra se da je rođen u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, gdje porodica Bin Laden živi generacijama i gdje danas žive Hamzina baka i stričevi, odnosno Osamina majka i braća.

Nakon napada 11. septembra 2001., iza kojeg je stajao njegov otac, Hamza je proveo nekoliko godina u Iranu, gdje su njega i članove porodice koji su se mogli dovesti u vezu s napadima čuvali visoki iranski obavještajni i vojni zvaničnici, navodi britanski list. Bio je oženjen jednom od kćeri višeg vođe Al-Kaide, Abdulaha Ahmeda Abdulaha. Takođe, njegova porodica je tvrdila, u ekskluzivnom intervjuu za Gardijan 2018. godine, da se Hamza oženio kćerkom Mohameda Ata, vodećeg otmičara u terorističkim napadima 11. septembra.

U martu ove godine, Saudijska Arabija je oduzela državljanstvo Hamzi nakon što su SAD ponudile nagradu od milion dolara za pomoć u njegovom lociranju. U opisu nagrade, Stejt department je napisao da je Hamza "postao vodeći u Al Kaidinoj franšizi".

Hamza se u video snimcima Al Kaide pojavljuje još iz perioda dok je bio tinejdžer. On je u javno objavljenim govorima pozivao sljedbenike da ratuju u Vašingtonu, Londonu, Parizu i Tel Avivu i zaprijetio je napadima na Sjedinjene Države kao osvetu za ubistvo njegovog oca.

U svom drugom tekstu, list Gardijan navodi kako je, u posljednjem poznatom javnom saopštenju objavljenom u martu 2018., Hamza Bin Laden prijetio Saudijskoj Arabiji i pozvao stanovnike arapskog poluostrva na pobunu.

Deset dana prije bombaškog napada na Mančester 2017. godine, glas Hamze se čuo na audio snimku koji je objavila Al Kaida, a koji je pozvao svoje pristalice da se dignu protiv "Jevreja" i "krstaša". Međutim, istražitelji nijesu uspostavili vezu između napada u Velikoj Britaniji i Al Kaide. U maju 2016. pozvao je borce u Siriji da se ujedine i "oslobode Palestinu“, napisao je Gardijan.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније