Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 02. 2013. 20:24 >> 21:17

MOŽEMO LI DA SE ODBRANIMO?

Rogozin: Uspostaviti sistem za odbranu od prijetnji iz svemira

Zamjenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin predložio je danas uspostavljanje zajedničkog sistema za odbranu od prijetnji iz svemira, dan pošto je u eksploziji meteora iznad Urala u Rusiji povrijeđeno oko 1.200 ljudi.

"Čovečanstvo mora da napravi sistem za identifikaciju i neutralisanje objekata koji predstavljaju opasnost po Zemlju", napisao je Rogozin na svom Tviter nalogu.

Rogozin je dodao da će u ponedeljak predstaviti premijeru Dmitriju Medvedevu prijedloge o načinima na koji se ubuduće treba suočavati sa sličnim incidentima.

Neki ruski stručnjaci, takođe, smatraju da treba izgraditi zajednički sistem za nadgledanje svemira i upozorenja u slučaju prijetnji.

Zamjenik šefa ruske svemirske agencije Roskosmos Vitalij Davidov izjavio je da bi strateška planetarna odbrana trebalo da bude prioritet za Rusiju i da treba napraviti poseban federalni program za neutralisanje pretnji iz svemira.

Ruska raketna i svemirska korporacija "Energia" obećala je prošlog oktobra da će napraviti svemirsku raketu koja može da uništi asteroide koji prijete Zemlji.

Oko 1.200 ljudi je juče povrijeđeno kada je meteor eksplodirao iznad Urala, a nastala materijalna šteta se procjenjuje na oko 30 miliona dolara.

Prema podacima američke svemirske agencije NASA, prečnik meteora bio je 15 metara, a u atmosferu je ušao brzinom od 64.000 kilometara na sat.

Kubanski mediji javili su sinoć da se i iznad Kube mogao vidjeti svijetleći predmet, koji se, prema riječima očevidaca, pretvorio u vatrenu loptu, a nekoliko minuta kasnije čula se eksplozija.

Kubanski eksperti poslati su u potragu za eventualnim ostacima neidentifikovanog predmeta, a za sada nije poznato da li je taj događaj povezan s eksplozijom meteora u Rusiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније