Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: M.M ]

09. 08. 2019. 09:46 >> 09:48

NAKON RASPADA KOALICIJE

U Italiji neizvjesnost poslije iznenadne krize u vladi

Potpredsjednik vlade Italije i lider desničarske stranke Liga, Mateo Salvini, pozvao je u četvrtak na prijevremene izbore "što je brže moguće" proglašavajući kraj vladajuće koalicije poslije 14 mjeseci na vlasti, čime Italija ulazi u period neizvjesnosti.

Izbori će sigurno biti održani, ali se još ne zna kada i sa kakvom vladom, navela je agencija Frans pres dodajući da se još ne zna da li će biti formirana tehnička vlada ili će trenutna vlada obavljati tekuće poslove do novih izbora.

"Idemo odmah u Parlament da saopštimo da više nema većine i brzo zatražimo glasanje", rekao je sinoć Salvini poslije niza sastanaka političkih lidera.

Iznenadna izjava Salvinija je izazvala nezadovoljstvo koalicionog partnera, potpredsjednika italijanske vlade i lidera Pokreta pet zvjezdica Luiđija Di Maja, koji je odgovorio da se njegov pokret ne plaši novih izbora.

"Spremni smo, ne zanima nas ni najmanje zauzimanje pozicija u Vladi, niti je ikada", naveo je Di Majo optužujući Salvinija, koji se visoko kotira u istraživanjima javnog mnjenja, da se igra sa Italijom i rekao da će se prije ili kasnije Italijani okrenuti protiv njega.

Koaliciona kriza nastala je oko parlamentarnog glasanja za željezničku liniju brzog voza između Torina i Liona u Francuskoj. Liga je glasala za tu liniju, a Di Majov pokret se tome od ranije protivi.

Italijanski mediji prenijeli su da bi Liga željela prijevremene parlamentarne izbore u drugoj polovini oktobra i dodali da bi bez obzira na datum ta stranka dobila vjerovatno najviše glasova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније