Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

11. 08. 2019. 07:32   >>  07:32 2

VRELO LJETO U ITALIJI

Salvini na plažama forsira za brze izbore

Dva dana pošto je raznio vladajuću koaliciju, moćnik italijanske vlade Mateo Salvini nastavio je u subotu pritisak za hitne prijevremene izbore, nastavljajući turneju na jugu zemlje, ali tabor neprijatelja izbora nabrzinu počinje da se organizuje.

 

"Jedino što me zanima je da odredimo datum izbora", rekao je novinarima lider Lige (krajnja desnica) u kupaćim gaćama na plaži Polikoro u Bazilikati, na krajnjem jugu Italije.

"Turneju po plažama" će "Kapetan" - kako ga nazivaju njegovi obožavaoci, uz slikanje na pijesku i zabavu uveče, završiti u nedjelju na Siciliji.

Ali, potpredsjednik vlade nema samo pristalice u Polikoru, gdje je "Pokret pet zvjezdica" (M5S), s kojim se brutalno razveo u četvrtak, bio ultra dominantan na proljećnim poslaničkim izborima 2018. godine

Dočekali su ga uzvici "Fašisto!!", "Rasisto!" mladih koji su otpjevali pjesmu italijanskih boraca Pokreta otpora iz Drugog svjetskog rata "Bela Ćao", a potom pokušali da mu bace čašu vode u lice.

Neuznemiren time, Salvini je rekao da želi da izbori "Italiji daju hrabru i stabilnu vladu koja će trajati najmanje 10 godina".

"Oni koji odlažu sastanak s glasačkom kutijom, samo žele da sačuvaju svoja mjesta", dodao je on.

"Turneja po plažama" Matea Salvinija, pobjednika evropskih proljećnih izbora, sa dvostruko više glasova od M5S - 34 odsto, ima za cilj da mu još više poveća popularnost, posebno na jugu.

U Rimu se suprotstavljeni tabor organizuje. Luidji Di Majo, drugi potpredsjednik vlade i šef M5S, raznio je na Fejsbuku stav Salvinija: "Zbacio je jedinu vladu koja je za godinu dana odoljela lobijima i moćnim silama, donijela zakon protiv najteže korupcije u Evropi, koja je pomogla penzionerima, siromašnima i prekarijatu".

Di Majo je "apelovao na sve političke snage" i poslanike "da zahtijevaju hitno glasanje o smanjenju broja poslanika" što je već u nacrtu zakona.

Iako je Parlament na odmoru, poslanici Lige su sazvani za ponedjeljak popodne, dok će Di Majo ujutro porebrojati svoje trupe. Za kraj popodneva tog dana zakazan je sastanak parlamentarnih grupa Senata kako bi se utvrdio kalendar za pokušaj izlaska iz krize.

Mada je Italija navikla na kratkovječne vlade, ovo je prvi put da bi glasala ujesen, u doba pripreme budžeta. Izgledi za dugu nestabilnost uplašili su tržišta u petak.

Sastanak u Senatu moraće posebno da odredi datum kada će se izjašnjavati o predlogu o izgalasavanju nepovjerenja u šefa vlade Djuzepea Kontea koga je Liga odbacila u petak.

Međutim, po stručnjacima, vlada Kontea "na bis" nije potpuno isključena. Mogla bi ga podržati M5S, prva stranka u oba doma, a i dio Demokratske stranke i drugi poslanici, zabrinuti da bi na novim izborima izgubili fotelje.

Odbacivanje glasanja ujesen, kada treća ekonomija evrozone, koja je jako zadužena, treba da pregovara o svojim budžetskim obavezama sa Briselom, moglo bi biti poželjna opcija predsjednika Serdja Matarele, jedinog ovlašćenog za raspuštanje Parlamenta.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније