Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

11. 08. 2019. 22:39   >>  22:38

NORVEŠKA POLICIJA

Napad na džamiju u Oslu pokušaj terorizma

Norveška policija saopštila je danas da oružani napad u džamiji u predgrađu Osla smatra "pokušajem terorizma".

Policija je navela da prvi nalazi istrage ukazuju da napadač, koji je priveden poslije pucnjave u kojoj je ranjena jedna osoba, ima ekstremno desničarske poglede, da je ksenofob i da je želio da sije teror.

Istražitelji, za sada, smatraju da više ni jedna osoba nije umiješana u ovaj napad.

Taj Norvežanin od oko 20 godina otvorio je u subotu zapucao u džamiji u Berumu, predgrađu Osla, i lakše ranio jednu osobu prije nego što ga je jedan vjernik savladao, a policija uhapsila.

Nekoliko sati poslije napada je u jednoj kući u blizini džamije nađena mrtva 17.togodišnja rođaka napadača, dodala je policija navodeći da sumnja na ubistvo.

Napadač na džamiju je ispitivan za teroristički napad ali je osumnjičen i za ubistvo mlađe sestre, saopštila je večeras policija u Oslu.

Predstavnik džamije izjavio je lokalnim medijima da je napadač u crnom, s kacigom i pancir prslukom ušao u zgradu gdje su bila samo tri vjernika.

Napadač čije ime nije saopšteno, nosio je nekoliko komada oružja.

Na društvenim mrežama je prije napada pomenuo "rat rasa" i odao priznanje Bretonu Tarantu koji je u martu u pucnjavi u dvije džamije na Novom Zelandu ubio više od 50 ljudi. Autentičnost te poruke se još ispituje.

U Norveškoj je ekstremni desničar Anders Brejvik u julu 2011. ubio osam osoba u bombaškom napadu na zgradu vlade u Oslu i 69 u potonjem oružanom napadu na ljetnji kamp podmlatka Laburističke stranke na ostrvu Utoja.

Norveška policija saopštila je ranije da će biti pojačan bezbjednost povodom muslimanskog praznika Kurban-bajrama koji je počeo danas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније