Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RSE [ Objavio: O.Z. ]

13. 08. 2019. 19:40   >>  19:40

NAKON SUKOBA SA DEMONSTRANTIMA

Hong Kong: Policija se povukla sa aerodroma

Policija se povukla iz aerodromske zgrade Hong Kongu u utorak veče nakon sukoba sa demonstrantima, pokušavajući da deblokira saobraćaj nakon dvodnevne paralize, javljaju BBC i CNN.

Uprava aerodroma saoštava da je njegovo funkcionisanje “ozbiljno poremećeno”, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Predsjednica Vlade Hong Konga Keri Lam je izjavila na konferenciji za novinare: "Pogledajte na trenutak naš grad, naš dom. Možemo li podnijeti da ga gurnemo u ambis i vidimo razbijenog na komade?"

Kina je optužila pojedine demonstrante da koriste smrtonosna oružja u napadu na policiju, nazivajući sukobe "klicama terorizma". Protesti predstavljaju jedan od najvećih izazova predsjedniku Kine Si Đingpingu otkako je došao na vlast 2012.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je zatražilo od SAD da se ne miješaju u njena unutrašnja pitanja, nakon što su pojedini članovi Kongresa, uključujući predsjedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi osudili nasilje policije nad demonstrantima.

SAD negiraju umiješanost u proteste, ali je portparol kineskog ministarstva Hua Čunjing izjavio da komentari kongresmena "pružaju nove i uvjerljive dokaze svijetu".

Dodao je da "oni zanemaruju činjenice, izvrću crno u bijelo i kvalifikuju nasilje kao lijepu borbu za ljudska prava i slobode".

Istovremeno, kineska misija pri UN kritikovala je poziv visoke komesarke za ljudska Mišel Bašele vlastima u Hong Kongu na uzdržanost tokom protesta.

Kineske diplomate su to okarakterisale kao miješanje u unutrašnje poslove njihove zemlje.

Bašele je zatražila od vlasti Hong Konga i da istraže slučajeve korišćenja suzavca na način koji je zabranjen prema međunarodnom pravu.

Deset sedmica sukoba između policije i demonstranata uzdrmalo je ovo azijsko finansijsko čvorište.

Vrijednost akcija na berzi u Hong Kongu je pala na najniži nivo u posljednjih sedam mjeseci.

Građani protestuju zbog uskraćivanja sloboda i smanjenje autonomije pod kineskom upravom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније