Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

14. 08. 2019. 23:41 >> 23:42

FRONTEKS IZVJEŠTAVA

Broj migranata u porastu u odnosu na 2018.

Broj ilegalnih migranata na ostrvima u istočnom Egeju je u porastu u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci koje je objavila policijska agencija Evropske unije Fronteks.

"U prvih sedam mjeseci ove godine, ukupan broj novootkrivenih migranata i izbjeglica na istočnom Mediteranu smanjen je za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je brojku od 28.200 hiljade. Međutim, uprkos ukupnom padu, broj migranata i izbjeglica na egejskim ostrvima porastao je za četvrtinu u poređenju sa istim periodom 2018. godine", saopšteno je iz Fronteksa, a prenosi grčki list Katimerini.

Kako navode iz Fronteksa, skoro 2.900 je ušlo u Evropu preko rute na zapadnom Mediteranu, što je rast od 22 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

"Ogromna većina ovih migranata dolazi iz subsaharske Afrike, ali većina otkrivenih na ovoj ruti su bili državljani Avganistana", dodaje se u saopštenju Fronteksa.

U prvih sedam mjeseci zabilježen je porast migranata od 25 odsto u odnosu na prošlu godinu preko centralno-mediteranske rute i riječ je uglavnom o državljanima Tunisa, Sudana i Pakistana.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, u julu je otkriveno 460 pokušaja ilegalnog prelaska granica, dok je u prvih sedam mjeseci ove godine ta brojka dostigla vrijednost od 5.800.

Iz Fronteksa zaključuju da su brojke udvostručene u odnosu na period prije godinu dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније