Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

14. 08. 2019. 23:00   >>  22:59

HONG KONG

Aerodrom u funkciji, demonstranti se izvinili

Saobraćaj na međunarodnom aerodromu u Hongkongu danas je normalizovan, poslije otkazivanja stotina letova tokom prethodna dva dana protesta na kojima je došlo i do žestokih sukoba demonstranata i policije.

Prodemokratski demonstranti u toj autonomnoj kineskoj teritoriji večeras su protestovali ispred policijske stanice u gradu, a policija je rasturila taj skup bacanjem suzavca.

Na aerodromu, gdje je zbog protesta u ponedjeljak odgođeno oko 200 letova, a juče više od 100, danas je ostalo oko 35 demonstranata koji su od putnika i javnosti zatražili izvinjenje pošto je blokada aerodroma juče prerasla u haotično nasilje.

Preostali demonstranti na aerodromu danas su razbacali plakate po podu u jednom dijelu terminala, ali nijesu ometali putnike. Pisma i promotivni materijali s porukama izvinjenja zbog neprijatnosti tokom petodnevnih protesta na aerodromu kružili su i internetom.

"Naša namjera nije da izazivamo odgađanja vaših putovanja i mi ne želimo da vam pravimo probleme. Molimo vas za razumijevanje i oproštaj dok mladi ljudi u Hongkongu nastavljaju da se bore za slobodu i demokratiju", navela je grupa demonstranata u izjavi poslatoj mejlom.

Uprava aerodroma objavila je da je dobila interni nalog za ograničavanje antivladinih protesta kojim je određen prostor za eventualne nove demonstracije. U djelovima aerodroma izvan te oblasti protesti neće biti dozvoljeni.

Policija Hongkonga je saopštila da je tokom sukoba na aerodromu u utorak uveče uhapsila pet muškaraca između 17 i 28 godina zbog ilegalnog okupljanja. Dvojica uhapšenih su optužena i za napad na policajca i posjedovanje oružja.

Pristalice protestnog pokreta namjeravaju da nastave s uličnim demonstracijama, ali za sada nije poznato koji će biti njihov sljedeći potez ni da li će uspjeti da pronađu nova mjesta za proteste kako bi nastavili s pritiskom na vlasti Hongkonga.

Protesti u Hongkongu traju više od devet nedjelja i često postaju nasilni u posljednje vrijeme. Demonstranti blokiraju puteve i često bacaju cigle, jaja i molotovljeve koktele na policijske stanice.

Protestni pokret, između ostalog, zahtijeva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijske brutalnosti nad demonstrantima.

Protesti su počeli u junu, zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja prijetnju slobodama Hongkonga, garantovanim u narednih 50 godina od 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније