Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

15. 08. 2019. 19:30   >>  19:35

U BLIZINI EKSPLOZIJE RUSKE RAKETE

Otkrivena veća radijacija na sjeveru Norveške

Norveška analizira otkrivene manje količine čestica radioaktivnog joda u vazduhu u sjevernoj Norveškoj, nekoliko dana nakon eksplozije tokom testiranja rakete u Rusiji.

Ruska nuklearna državna agencija Rosatom, objavila je u subotu da je u eksploziji poginulo pet članova osoblja i da je nesreća uključivala "izotopske izvore energije" ne otkrivajući više detalja.

Norveška agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DSA) saopštila je da je zabilježila čestice radioaktivnog joda na mjernoj stanici u Svanhovdu uz granicu s Rusijom. Ova mjesta odavaja samo rijeka.

Uzorci su prikupljeni od 9. do 12. avgusta. Nesreća se dogodila 8. avgusta na sjeveru Rusije.

"Zasad nije moguće odrediti je li posljednja detekcija joda povezana s nesrećom u regiji Arhangelsk prošle sedmice. DSA nastavlja prikupljati uzorke i raditi analize", navode iz norveške agencije.

Ovakva mjerenja zračenja nijesu neuobičajena u Norveškoj, njezine mjerne stanice otkrivaju radioaktivni jod šest do osam puta godišnje, a izvor čestica je većinom nepoznat.

Ruska državna meteorološka služba u utorak je rekla da je nivo zračenja u gradu Sjeverodvinsku porasla za 16 puta prošlog četvrtka, a ljekari koji su pružili pomoć žrtvama u nesreći poslani su u Moskvu na pregled, objavila je novinska agencija TASS.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније