Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina, Objavila: R.P. ]

15. 08. 2019. 15:19 >> 15:19

KINA OPTUŽUJE

Strane sile podstiču proteste u Hong Kongu

Kina je optužila strane sile da su podstakle nasilne proteste u Hongkongu, upozoravajući ih da su ti napori primijećeni i da će im se na kraju vratiti, kako se navodi, na njihovu štetu.

"Hongkong je dio Kine. Strane snage moraju prestati da se miješaju u poslove u Hongkongu", rekao je kineski ambasador u Britaniji Liju Sijaoming, prenosi Rojters.

On je ocijenio da neki britanski političari i dalje smatraju tu kinesku teritoriju dijelom svoje imperije, ali je kazao da se nada da će premijer Boris Džonson pratiti dešavanja u Hongkongu sa velikim oprezom.

Liju je rekao da Kina želi da se dešavanja u Hongkongu završe na miran način ali da, ako se radikalizuju protesti, postoji opasnost od terorističkih napada.

Glavni opožicioni lider, koji je zatvoren zbog optužbi za učestvovanje u javnim neredima, pušten je uz kauciju, dok hongkonška vlada i dalje pokušava da uguši proteste koji su paralisali djelove teritorije, uključujući i njen međunarodni aerodrom.

Podsjeća se da su u junu počele masovne demonstraciije protiv zakona o izručivanju, koje su se kasnije proširile i na druge demokratske zahtjeve koji su im obećani 1997. godine, kada je Kina preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija.

Letovi na aerodromu u Hongkongu uglavnom su nastavljeni poslije masovnih demonstracija proteklih dana.

Hongkonška aviokompanija Ketaj Pacifik, saopštila je da je otkazala 272 leta, što je pogodilo 55 hiljada putnika. Kompanija je otpustila dva pilota zbog njihove uključenosti u demonstracije.

Pristalice pokreta još planiranaju ulične proteste, ali nije jasno koji je njihov sljedeći potez.

Više od 700 demonstranata uhapšeno je od početka juna.

Policija i vlada obećali su da će sve "krivce" privesti pravdi i preduzeti "čak i prisilne akcije kako bi se ta lica našla pred sudom".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније