Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

16. 08. 2019. 09:48 >> 09:53
2

ŠEST LANSIRANJA U MJESEC DANA

Sjeverna Koreja ponovo ispalila rakete

Sjeverna Koreja je danas ispalila dva "neidentifikovana projektila", saopštila je vojska Južne Koreje, a to je već šesto lansiranje projektila u posljednjih mjesec dana.

Dva neidentifikovana projektila lansirana su u petak u osam sati po lokalnom vremenu iz jugoistočne provincije Kanvondo i prešla su 230 kilometara dosegnuvši nadmorsku visinu od 30 kilometara, saopštili su iz Južne Koreje.

I ove rakete su završile u Japansko more, kao i one od prije šest dana kada je Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa.

"Vojska (Južne Koreje) prati situaciju u slučaju drugih lansiranja", navodi se u saopštenju generalštaba.

To je šesta raketna proba Pjongjanga u posljednjih mjesec dana.

Inače, Sjeverna Koreja stopirala je sve daljnje pregovore s Južnom Korejom i okrivila za to "djelovanje Južne Koreje", javlja BBC.

Takvu odluku je donijela nakon jučerašnjeg govora južnokorejskog predsjednika Muna Jae-ina u kojem je povodom obilježavanja dana oslobođenja Koreje od japanske vladavine, obećao ujedinjenje Korejskog poluostrva do 2045. godine.

Predsjednik Mun je u govoru dodao da je denuklearizacija Korejskog poluostrva velik problem i da su pregovori između sjevera i juga u potpunosti zamrli.

Sjeverna Koreja je u saopštenju dovela u pitanje opravdanost pregovora kada "Južna Koreja nastavlja sa zajedničkom vojnom vježbom sa SAD-om, a istovremeno govori o mirnoj ekonomiji ili mirnom režimu".

"Upitno je koliko je južnokorejski predsjednik razborit. Naime, s jedne strane priča o pregovorima između Sjevera i Juga, a s druge strane vježba ratne scenarije putem kojih planira uništiti većinu naše vojske u 90 dana. Radi se o stvarno besramnom čovjeku", piše u saopštenju.

Sjeverna Koreja je već i prije izrazila nezadovoljstvo zbog trenutne američko-južnokorejske vojne vježbe, navodeći da oni time krše već postignute sporazume s američkim predsjednikom Donaldom Trampom i predsjednikom Munom.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније