Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

16. 08. 2019. 18:21 >> 18:21

U VELIKOJ BRITANIJI

Sajber napad na najveću forenzičku kompaniju

Sajber napad na najvećeg britanskog pružatelja forenzičkih usluga doveo je do zaostatka u obradi 20.000 uzoraka, javlja BBC.

"Eurofins Scientific" je međunarodna kompanija koja provodi DNK testiranje, toksikološku analizu, testiranje vatrenog oružja i računarsku forenziku za policiju širom Velike Britanije. Svake godine ovdje se obradi više od 70.000 uzoraka vezanih uz zločine počinjene u Velikoj Britaniji.

Kompanija je bila na meti visoko sofisticiranog virusa prvog vikenda u junu, zbog čega je britanska policija privremeno obustavila rad s ovom kompanijom. Naime, "ransomware" je računarski virus koji sprječava korisnike da pristupe svojem sistemu ili osobnim datotekama.

Vijeće šefova Nacionalne policije (NPCC) radi na uklanjanju nastalih zaostataka koji uključuju obradu uzoraka krvi i DNK. Isto je Vijeće upozorilo da je sajber napad uzrokovao kašnjenja u policijskim istragama i sudskim predmetima.

Prošlog mjeseca novinarima BBC-ja je rečeno da je ova tvrtka za forenziku platila otkupninu počiniteljima napada kako bi ponovno dobila pristup svojoj računalnoj mreži.

Nakon što je problem riješen policijsko vijeće je saopštilo da je donijelo odluku da ponovno koristi usluge ove kompanije. Od tada je obrađeno 5.000 od ukupno 20.000 uzoraka koji još čekaju na obradu.

Voditelj ovog Vijeća, pomoćnik glavnog šefa policije, Pol Gibson, rekao je da sigurnost i integritet kaznenog pravosudnog sistema je od najvećeg mogućeg prioriteta, što znači da moraju preduzeti stroge korake, kako bi osigurali da policijski podaci, prije svega, nijesu bili izmanipulisani ili mijenjani, i drugo, da su prikladno zaštićeni za budućnost.

Korištenje privatnih kompanija i policijskih laboratorija za obavljanje forenzičkih poslova je pojačano nakon zatvaranja Službe za forenzičke nauke u državnom vlasništvu 2012. godine. Nacionalna agencija za kriminal još uvijek istražuje ovaj napad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније