Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

17. 08. 2019. 19:19   >>  19:16

ALARMANTNI PODACI

Skup o zaštiti ugrožene faune i flore u svijetu

Međunarodna konferencija o životnoj sredini počela je u Ženevi, na kojoj će se tokom 12 dana razmotriti pooštravanje zabrane trgovine kljovama slonova, rogovima nosoroga, odnosno uopšte životinjama i ugroženim biljnim vrstama kojima prijeti izumiranje.

Nekoliko hiljada delegata iz 180 zemalja, kao i politički zvaničnici i aktivisti zaštite životne sredine, razgovaraće u Ženevi o 56 predloga za pojačanje zaštite divljih životinja i biljaka po Konvenciji o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – CITES).

Generalna sekretarka CITES-a Ivon Igero, izjavila je na početku skupa, da "ovako dalje ne ide" i upozorila na "opasno propadanje prirode".

Cilj CITES-a je smanjivanje međunarodne trgovine biljnim i životinjskim vrstama do mjere koja ne može dovesti do njihovog ugrožavanja. Ta konvencija, ustanovljena prije više od 40 godina, određuje propise trgovine za oko 35.000 divljih životinjskih i biljnih vrsta.

Ona sadrži i mehanizam za kažnjavanje zemalja koje ne poštuju propise.

Ugroženo milion vrsta

Skup u Ženevi se održava pošto su UN u maju objavile izvještaj u kojem se navodi da je oko milion vrsta ugroženo izumiranjem.

"Strahujem da smo zaista na ivici", rekla je Igero agenciji AFP prije konferencije, nadajući se da će se delegati dogovoriti o "dubokim promjenama".

Inger Andersen koja je na čelu Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), takođe je ukazala na hitnost: "Gubimo vrste brzinom koju nikada ranije nijesmo vidjeli".

Ipak, kaže da vjeruje u sposobnost sporazuma CITES-a da uvede pravila održivog trgovanja ugroženim vrstama.

"Moramo naći održivu ravnotežu između čovečanstva i prirode", rekla je ona.

Uništavanje mnogih vrsta života krivolovom i ilegalnom trgovinom biće pod lupom tokom sastanka, kao i kriminal na štetu divljih životinja predstavljen na Internetu.

Najugroženiji slonovi

Ovog puta, konferencija koja se sastaje svake tri godine, razmatraće nekoliko predloga koji se tiču afričkih slonova. Poslije decenija koje su brojnost slonova potisnule sa nekoliko miliona sredinom 20. vijeka na oko 400.000 u 2015. godini, trgovina kljovama slonova je praktično zabranjena 1989. godine. Nekoliko država centralne, zapadne i istočne Afrike traži potpunu zabranu prodaje kljova slonova, dok nekoliko južnoafričkih država traži pravo na prodaju registrovanih zaliha, tvrdeći da bi to moglo zadovoljiti potražnju koja podstiče krivolov.

Zaštitnici životinja međutim kažu da su prethodna iskustva s prodajom zaliha kljova slonova zapravo povećala potražnju i ohrabrila krivolov, zbog teškoća u razlikovanju legalno i ilegalno prikupljenih kljova.

Jedan od 56 prijedloga o kojima se raspravljalo na samitu CITES-a je borba protiv bandi švercera koji kljove slonova pokušavaju da predstave kao kljove mamuta, vrste koja je izumrla prije mnogo hiljada godina.

U izumiranju i žirafe

Budućnost bijelih nosoroga, desetkovanih intenzivnim krivolovom, američkih krokodila i nekoliko vrsta morskih pasa i rakova takođe je na dnevnom redu. A po prvi put delegati će se pozabaviti slučajem žirafa, čija se populacija smanjila za oko 40 odsto u posljednje tri decenije.

"U pitanju je budućnost biološke raznolikosti, ali imamo jedinstvenu priliku za promenu kursa", rekla je Andersen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније