Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: M.M ]

18. 08. 2019. 18:10 >> 18:10
1

SJUTRA SASTANAK

Makron ponovo uspostavljava "strategijski dijalog" s Putinom

Francuski predsjednik Emanuel Makron sjutra se na jugu Francuske sastaje sa šefom ruske države Vladimirom Putinom s namjerom da kroz "iskren dijalog obnovi nikad dosad nužnije veze" Pariza i Moskve, posebno zbog gorućih pitanja ukrajinske krize, prijetnji sukobom SAD i Irana, ali i problema s demokratijom u Rusiji.

To su francuskim medijima prenijeli izvori Jelisejske palate - Predsjedništva Francuske, dok se u analizama i osvrtima objašnjava da je to dio zajedničke francusko-njemačke riješenosti da se u času velike pometnje u svjetskim ekonomskim i geopolitičkim odnosima, ponovo uspostavi "strategijski dijalog", kako je to nedavno stavio do znanja sam Makron.

Pariz, ali i Berlin, bi, prema medijma i analitičarima u EU, htjeli da otklone zategnutost i na "odgovorniju ravan s većim poštovanjem" svedu odnose s Rusijom, jer oštra politika i sankcije za posljednjih pet godina nijesu donijele željene promjene u politici Moskve.

"A Rusija je, ipak, jedna od najmoćnijih svjetskih sila i… susjed Evropske unije", kako je to dobro javio obavešteni briselski portal "B2".

Cilj je "za Pariz i Berlin da se smiri sukob na istoku Ukrajine, pokrene zakočeni proces iz Minska (za rješavanje ukrajinske krize) i time obezbijedi određen pol stabilnosti na istoku evropskog kontinenta".

To se nadovezuje na poziv novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se obnovi "Normandijski dijalog " Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke i ponovni sukobi na istoku Ukrajine konačno preusmjere ka pregovorima o miroljubivom rješenju.

Takođe, prenosi "B2", da Rusija ostane privržena nuklearnom sporazumu s Iranom, "jer, paradoksalno, danas je oko više ključnih svjetskih pitanja (Irana, Bliskog istoka, stanja u Zalivu, multilateralizma) Rusija katkad bliža evropskim stavovima nego američkim… otud se i nameće nužnost da se u žiži evropske politike izvrši ravnoteža".

List "Mond" piše da su francuski diplomatski izvori predočili da je "i u Parizu, isto kao i u Moskvi, preovladala spoznaja da se više ne može miriti s potojećim stanjem i mora nešto preduzeti".

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније