Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

19. 08. 2019. 18:56   >>  18:55

U MAĐARSKOJ

Merkel i Orban obeilježili početak pada 'Gvozdene zavjese'

Njemačka kancelarka Angela Merkel i mađarski premijer Viktor Orban obilježili su danas u Mađarskoj 30. godišnjicu "Sve-evropskog piknika", jednog od dogadjaja znamenitih za "pad Gvozdene zavjese" između Istoka i Zapada.

Govoreći na ceremoniji sjećanja na "piknik" nedaleko od granice Austrije, za koji se smatra da je pomogao padu Berlinskog zida, lideri su naglasili da njihove zemlje dele istoriju i zajedničke evropske vrijednosti.

Orban, jedan od najžešćih kritičara politike Angele Merkel tokom migrantskog priliva 2015-2016, izrazio je punu zahvalnost Njemačkoj kancelarki, čija zemlja ima bliske ekonomske veze s Mađarskom.

Merkel je odgovorila izrazivši zahvalnost Berlina što su mađarski graničari 19. avgusta 1989. dozvolili da oko 700 izbjeglica iz Istočne Njemačke predje u Austriju što je bio pritisak na komunistički režim Istočne Njemačke da pusti građane da emigriraju.

"Mi se Njemci s velikom zahvalnošću sjećamo doprinosa Madjarske prevazilaženju podijele Evrope, kao i doprinosa ponovnom ujedinjenju Njemačke", rekla je Merkel u gradu Šopronu na krajnjem zapadu Madjarske.

Migrantska kriza je bila dominantna tema na konferenciji za novinare.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније