Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Sputnjik, objavila B.B. ]

24. 08. 2019. 23:07 >> 23:11
2

TUSK SAOPŠTIO

EU nije za povratak Rusije u G7

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da Evropska unija ne može da se složi sa logikom predsjednika SAD Donalda Trampa da se Rusije pozove u G7, kao i da će pokušati da ubijedi ostale lidere bloka da bi bilo bolje da pozovu Ukrajinu kao gosta na sljedeći sastanak G7.

Tusk smatra da su se razlozi zbog kojih Rusiju ne treba pozivati na samite G7 samo povećali od 2014. godine.

"Najprije bih želio da kažem da su i dalje aktuelni razlozi zbog kojih je Rusija prestala da dobija pozive od 2014. godine. Međutim, postoje i novi razlozi, na primjer, provokacija Rusije u Azovskom moru", rekao je Tusk na konferenciji za novinare posvećenoj Samitu G7 u Francuskoj.

"Danas ću pokušati da ubijedim svoje sagovornike da je bolje da pozovemo Ukrajinu kao gosta na sljedeći sastanak G7", dodao je on.

Govoreći na Samitu G7, koji je u subotu počeo u francuskom Bijaricu, Tusk je upozorio da će Samit biti "težak test jedinstva i solidarnosti", među članovima bloka usred trgovinskih sukoba između zemalja. Tusk je kazao da takvi sukobi mogu dodatno da uruše već oslabljeno povjerenje među nacijama i da je protekla godina pokazala da je zemljama sve teže da pronađu zajednički jezik.

Ranije je, poslije primjedbe američkog predsjednika Donalda Trampa da će "sigurno" podržati povratak Rusije u G7, radi ponovnog uspostavljanja grupe nacija G8, "visoki zvaničnik" u Briselu rekao novinarima da bi to bio znak slabosti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније