Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1; Objavila: M.M ]

26. 08. 2019. 09:55 >> 09:59
7

PREDSJEDNIK SAD

Tramp predložio nuklearno bombardovanje uragana

Predsjednik SAD Donald Tramp predložio je da se na uragane bace nuklearne bombe prije nego što oni stignu do američkog kopna, prenio je portal Aksios.

Prema navodima tog sajta, Tramp je tokom jednog sastanka posvećenog uraganima pitao da li bi bilo moguće da se u cilju spriječavanja formiranja uragana na moru atomska bomba baci u središte oluje. Neimenovani izvor Aksiosa je naveo da su svi učesnici tog sastanka bili u nevjerici.

Nije navedeno kada je taj sastanak održan.

Aksios navodi da Trampova ideja nije nova i da je prvi put pedesetih godina iznio naučnik koji je radio za američku vladu u vrijeme predsjedničkog mandata Dvajta Ajzenhauera. Ideja se od tada relativno često javlja, iako se naučnici slažu da njeno sprovođenje u djelo ne bi imalo željeni efekat.

Tim pitanjem se bavi i Američka okeanska i atmosferska agencija (NOAA). Ova agencija na svom sajtu navodi da se tokom svake sezone uragana predlaže da se "jednostavno iskoristi nuklearno oružje da se oluje unište".

Ipak, kaže agencija, ne samo da bomba ne bi uticala na oluju već bi vjetrovi koji oluju prate brzo donijeli radioaktivne čestice do kopna.

"Nepotrebno je reći da to nije dobra ideja", ocjenjuju naučnici u NOAA.

Prema navodima Aksiosa, Tramp je 2017. prvi put pitao zvaničnike treba li bombardovati uragane da bi se spriječili da stignu do kopna. Tada ipak nije pominjana upotreba nuklearnih bombi.

Bijela kuća nije komentarisala navode Aksiosa.

Jedan neimenovani zvaničnik američke vlade je rekao da zaustavljanje uragana "nije loš cilj", ali nije potvrdio navode Aksiosa.

SAD često pogađaju uragani koji izazivaju brojne žrtve i milijarde dolara materijalne štete.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније