Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

29. 08. 2019. 13:10 >> 13:07

SASTANAK U SEPTEMBRU

Zemlje regiona da odlučuju o Amazoniji

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro rekao je da će se amazonske zemlje sastati u septembru da bi razgovarale o zaštiti i razvoju tog regiona koji već više nedjelja pogađaju razorni požari.

Bolsonaro je nastavio i lični sukob s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, optuživši ga da se predstavlja kao "jedina osoba" zabrinuta za životnu sredinu.

Njegova izjava je odgovor na navode iz svijeta da je tokom njegovog mandata slabljenje regulative u oblasti životne sredine omogućilo farmerima, građevincima i drugima da ove godine agresivnije podmeću požare da bi raščistili zemljište. Takođe, njom je naglašen stav brazilske vlade da neke od međunarodnih ponuda za pomoć oko požara predstavljaju narušavanje brazilskog suvereniteta u Amazoniji.

Makron i drugi evropski lideri tvrde da požari u Amazoniji zahtijevaju globalni odgovor zbog ključnog značaja tog ekosistema u crpljenju ugljen-dioksida iz atmosfere.

Francuski predsjednik je kritikovao Bolsonara, jer ga je navodno lagao o posvećenosti biodiverzitetu na šta je brazilski šef države optužio Makrona da podsjeća na kolonijalističku prošlost Francuske.

Bolsonaro je u srijedu izjavio da su Njemačka i Francuska pokušale da "kupe" suverenitet Brazila. Međusobne oštre izjave su bacile u zasjenak obećanje G7 o 20 miliona dolara za zaštitu amazonske prašume, iako je brazilski lider rekao da bi prihvatio "bilateralnu" pomoć i da Čile šalje četiri vatrogasna aviona. Velika Britanija je obećala pomoć od 12 miliona dolara, a Kanada 11 miliona.

Lideri amazonskih zemalja, osim Venecuele, sastaće se 6. septembra da bi "došli do sopstvene jedinstvene strategije za očuvanje životne sredine, ali i održiva istraživanja u regiona", rekao je Bolsonaro, poslije sastanka sa čileanskim predsjednikom Sebastijanom Pinjerom. Ta konferencija će se održati u Kolumbiji.

Pinjera je rekao da južnoameričke države u kojima se nalazi amazonska prašuma "imaju suverenitet nad Amazonijom koji uvijek treba da bude priznat".

Ekolog Roberto Troja je naveo da bi "idealni scenario" bio da se amazonske države dogovore kako da očuvaju region i za to dobiju snažnu međunarodnu podršku.

Oko 60 odsto Amazonije se nalazi u Brazilu, a ostatak pokriva djelove Bolivije, Kolumbije, Venecuele, Ekvadora, Perua, Gvajane, Surinama i Francuske Gijane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније