Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

29. 08. 2019. 20:55 >> 20:55
2

SASTANAK U BERLINU

Micotakis i Merkel o problemu duga, ali i ratnih reparacija

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je danas u Berlinu da se nada da će konačno otvoriti raspravu o teškom pitanju velikog duga Grčke njenim povjeriocima, iako se oni protive brisanju duga.

"Prvo želimo da vratimo povjerenje i kredibilitet Grčke, podrivan godinama krize zbog kojih je ekonomija pala", rekao je Micotakis o svom prvom sastanku sa šeficom vlade Njemačke Angelom Merkel.

"Potom ćemo razgovarati o temi duga", rekao je Micotakis, postavljen za premijera posle zakonodavnih izbora 7. jula, kada je njegova stranka Nova demokratija (ND) dobila apsolutnu većinu.

"Što je rast jači, lakše je zadržati dug na održivom nivou", rekao je Micotakis.

"Ono što prvo želimo jeste da dobijemo politički kredibilitet kao vlada koja reformiše i koja pre svega generiše rast", insistirao je on.

Pitanje djelimičnog ili potpunog otpisa duga "razmatraće se u odgovarajuće vrijeme s kreditorima i, eventualno, bilateralno", rekao je on.

Njemačka, na čelu dogovora bivše radikalne ljevičarske vlade Aleksisa Ciprasa i grčkih kreditora u 2015, uvijek je odbacivala ideju o djelimičnom otpisu grčkog duga.

Međutim, taj dug je šreveliki teret za privredu koja se oporavlja jer dostiže 179 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U vreme kada je treći "paket pomoći" odobren Grčkoj pod drastičnim uslovima 2015, Međunarodni monetarni fond (MMF) se izjasnio za djelimično otpisivanje duga.

Novi šef vlade rekao je da se nada "pozitivnoj reakciji" Berlina i na zahtev grčkog parlamenta za otvaranje pregovora o ratnoj odšteti za Drugi svjetski rat. Bolan sudski spor o tome i temu koja je osjetljiva u Grčkoj, oživio je Aleksis Cipras, dok se Njemačka uvijek tome protivila.

U 2018. grčka parlamentarna komisija procijenila je da bi Njemačka trebalo da isplati bar 270 milijardi eura Grčkoj, kako za štetu, tako i za pljačku tokom Velikog rata i za zločine tokom nacističke okupacije (1941-1944), kao i za prinudni zajam Grčke nacističkoj Njemačkoj "ugovoren" 1942 kojim je Grčka nacistima praktično platila troškove okupacije.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније