Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

31. 08. 2019. 11:10   >>  11:10

TRAMP POTVRDIO

SAD uvode dodatne carine na kinesku robu

Američki predsjednik Donald Tramp potvrdio je da će sjutra stupiti na snagu dodatne carine od 15 odsto na kinesku robu u vrednosti od više milijardi dolara.

Odgovarajući novinarima na pitanje da li je moguće da se primjena dodatnih carina odloži, američki predsjednik je rekao sinoć da su carine odobrene.

Dodatnih 15 odsto carina odnosi se na dio kineske robe u vrijednosti od 300 milijardi dolara, koji je do sada bio poštedjen povećanja nameta.

Carine stupaju na snagu u ponoć i jedan minut po lokalnom vremenu, u 6.01 po centralnoevropskom vremenu, prema saopštenju službe trgovinskog predstavnika objavljenom u zvaničnom listu.

Odnose se na niz proizvoda iz sektora prehrane, tekstila i nameštaja.

Od marta 2018. godine američki predsjednik krenuo je u bespoštedni carinski rat sa Kinom nastojeći da postigne trgovinski sporazum kojim bi se prekinula praksa koju on smatra nelojalnom kao što je prisilan transfer američke tehnologije i masovne subvencije kineskih državnih firmi.

Peking je sa svoje strane uveo uzvratne dodatne carine na ukupan uvoz iz SAD-a.

Do sada su dodatne carine uvedene za kinesku robu u vrijednosti od više od 250 milijardi dolara od oko 540 milijardi dolara koliko je iznosio uvoz 2018. godine.

Pregovori o trgovinskom sporazumu su, kako izgleda u ćorsokaku. Međutim, Tramp je ponovo rekao da se održavaju razgovori između Vašingtona i Pekinga.

"Ne mogu ništa da kažem, ali mi razgovaramo sa Kinom. Planirani su sastanci, obavljaju se pozivi. Pretpostavljam da sastanak u septembru i dalje važi, to nije otkazano. Vidjećemo šta će se desiti", rekao je on novinarima. Kineska strana nije potvrdila održavanje takvih razgovora.

Tramp je rekao i da će 13 odsto američkih firmi napustiti Kinu u bliskoj budućnosti i izrazio uvjerenje da će taj procenat biti i mnogo veći.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније