Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

31. 08. 2019. 15:30   >>  15:30

UOČI IZBORA

Opozicija protestuje u Moskvi protiv političke represije

Stotine demonstranata izašlo je na ulice Moskve u protestu protiv političke represije, poslednjem u nizu protesta koji potresaju glavni grad Rusije uoči spornih lokalnih izbora.

Demonstracije su održavane skoro svakog vikenda u Moskvi od sredine jula iz protesta zbog neprihvatanja opozicionih kandidata za izbore za Skupštinu Moskve, koji se zajedno sa lokalnim i regionalnim izborima održavaju 8. septembra.

Okupljanja nemaju dozvolu vlasti i većinu akcija je policija oštro suzbijala.

Današnji marš, organizovan na poziv glavnog opozicionara Kremlja Alekseja Navaljnog, mirno se kretao velikim bulevarima u centru grada. Navaljni koji je nedavno pušten iz zatvora nije bio prisutan.

Demonstranti su nosili plakate pozivajući na oslobađanje političkih zatvorenika uhapšenih za vrijeme prethodnih akcija i uzvikivali su "Ovo je naš grad".

Vlasti su pozvale učesnike da odustanu od okupljanja ili da snose posljedice, međutim policija, koja je bila u velikom broju, za sada nije nikoga hapsila.

Za vrijeme ovog protestnog pokreta, najvećeg od povratka Vladimira Putina u Kremlj 2012. uhapšeno je gotovo 2.700 ljudi i otvoreno je više suđenja zbog izazivanja nereda i nasilja prema snagama bezbjednosti.

Većina opozicionih vođa imali su kratke zatvorske kazne zbog poziva na demonstracije, kao na primier Ilija Jačin, koji je u srijedu uhapšen peti uzastopni put.

Opozicioni pokret počeo je poslije odbijanja vlasti da registruju oko 60 nezavisnih kandidata za izbore za skupštinu grada Moskve, zvanično zbog neispunjenja nekih formalnosti.

To tijelo je sada sastavljeno od osoba jvernih gradonačelniku Moskve Sergeju Sobjaninu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније