Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

01. 09. 2019. 10:50 >> 10:59
1

AMERIČKI IZASLANIK

SAD i talibani pred sporazumom

SAD i avganistanski talibani su pred zaključivanjem sporazuma o okončanju 18 godina rata u Avganistanu, rekao je jutros američkli izaslanik Zalmaj Kalilzad na kraju posljednje runde mirovnih pregovora u Dohi.

"Mi smo pred potpisivanjem sporazuma koji će smanjiti nasilje i otvoriti put Avganistancima da zajedno sjednu i pregovaraju o časnom i trajnom miru", napisao je Kalilzad na Tviteru.

On je ovo napisao poslednjeg dana devetog kruga pregovora u Kataru, između predstavnika SAD-a i talibana. Rekao je da će kasnije danas stići u Kabul na konsultacije.

Portparol talibana u Dohi Suhail Šahin je rekao juče da je sporazum skoro finalizovan.

U Avganistanu se trenutno nalazi izmedju 13.000 i 14.000 američkih vojnika. SAD su intervenisale u toj zemlji 2001. godine u potjeri za ekstremističkom mrežom Al Kaidom odgovornom za napade 11. septembra i da bi svrgnuli talibane na vlasti u Kabulu. U jeku najvećih borbi 2011. godine američki kontingent je brojao 98.000 ljudi.

Američki predsjednik Donald Tramp, koji želi da prekine "beskonačne ratove" i "vrati momke kući", tražio je prije godinu direktne pregovore sa talibanima.

Deveti krug pregovora, koji se smatra odlučujućim, vođen je u Dohi.

Tramp je rekao u četvrtak da u slučaju da se postigne dogovor, 8.600 Amerikanaca će u prvo vrijeme ostati u Avganistanu.

U centru sporazuma o kome se pregovara je veće ili manje povlačenje Amerikanaca u zamjenu za obavezivanje pobunjenika da teritorije pod njihovom kontrolom neće više koristiti Al Kaida ili druge "terorističke" grupe.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније