Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

01. 09. 2019. 16:47 >> 16:47

VATIKAN

Papa imenovao 13 novih kardinala

Papa Franjo rekao je da će proizvesti 13 novih kardinala, uključujući dvojicu koji su radili na pomoći migrantima i nekoliko drugih koji rade u siromašnim zemljama ili zemljama gdje su hrišćani manjina.

Papa je ovo objavio sa prozora koji nadgleda Trg Svetog Petra odakle drži nedjeljno obraćanje vjernicima.

Nekoliko kardinala su iz zemalja u razvoju kao što su Kuba, Kongo i Gvatemala, dvojica rade u većinski muslimanskim zemljama Maroku i Indoneziji. Deset novoimenovanih kardinala su mlađi od 80 godina i mogu da glasaju u konklavi za izbor novog pape.

Oni će zvanično biti proizvedeni u novo zvanje 5. oktobra u Vatikanu.

Od dolaska na čelo Rimokatoličke crkve papa se usredsredio u velikoj mjeri na ljude koji žive na marginama društva, uključujući migrante. Izabrao je dvojicu za kardinale koji su se tokom svoje karijere bavili migrantima.

Jedan od njih je nadbiskup Bolonje Mateo Zupi, Italijan koji je 30 godina vodio rimsku baziliku Santa Marija u Trastevereu, čija vrata su bila otvorena da dozvole beskućnicima da spavaju tokom hladnih zimskih noći.

Ta bazilika je centralno mjesto Rimokatoličke dobrotvorne organizacije Sant Edjidio, koja vodi programe kao što je nastava jezika za novodošle migrante, deli migrantima tople obroke i odjeću.

Drugi je Majkl Černi, jezuita kao i papa, zvaničnik koga je papa Franjo 2016. imenovao da pomogne u upravljanju kancelarijom Vatikana za izbjeglice i migrante. On je porijeklom iz nekadašnje Čehoslovačke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније