Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

03. 09. 2019. 11:55 >> 11:55

POVODOM BREGZITA

Britanska opozicija sprema okršaj s premijerom

Britanske opozicione stranke i pobunjeni članovi iz redova vladajuće partije, suprotstaviće se danas premijeru Borisu Džonsonu i njegovom insistiranju na tome da će velika Britanija napustiti Evropsku uniju 31. otkobra čak i ako nema sporazuma, čime se nagovještava ključan dan u britanskoj politici.

Parlament se danas vraća sa ljetnje pauze, a prije najavljene suspenzije rada tog tijela, sa ključnim predlogom zakona na dnevnom redu kojim treba da spriječi izlazak zemlje iz EU bez sporazuma.

Ukoliko taj zakon bude usvojen kancelarija britanskog premijera saopštila je da će zatražiti sazivanje prijevremenih izbora.

Predlog koji će biti podnijet poslanicima na glasanje, namijenjen je da veže ruke Borisu Džonsonu i da mu naloži da traži produženje Bregzit procesa do 31. januara 2020., navodi novinar Bi-Bi-Sija (BBC).

Bregzit bez sporazuma smatra se opasnim zato što će se time prekinuti više decenija slobodne trgovine na jedinstvenom tržištu od 500 miliona ljudi, ali Džonson insistira da mogućnost izlaska bez sporazuma mora da ostane na stolu kao adut u pregovorima sa EU.

EU se čvrsto drži stava da neće ponovo pregovarati o sporazumu postignutom posle dugih pregovora sa bivšom premijerkom Terezom Mej. Britanski parlament je tri puta odbacivao taj sporazum, a Džonson ga smatra neprihvatljivim.

Ukoliko prođe predlog opozicionih poslanika, premijer će podnijeti predlog za organizovanje izbora 14 oktobra, upozorio je sinoć jedan vladin zvaničnik.

Taj predlog o novim izborima bi bio podnijet poslanicima na glasanje već narednog dana i treba da dobije dvije trećine glasova da bi prošao. Zvaničnik je rekao da bi izbori 14. oktobra omogućili da novi premijer bude na svom mjestu prije evropskog samita 17. i 18. oktobra u Briselu.

Džonson će se obratiti poslanicima danas poslije podne.

Džonson je čak zaprijetio pobunjenim članovima svoje stranke da će ih isključiti iz partije ako glasaju za predlog. To ih međutim nije obeshrabrilo.

Bivši ministar finansija Filip Hamond, jedan od koznervativaca koji je žestoko protiv grubog razlaza sa EU, ocenio je za BBC da će biti dovoljno podrške u parlamentu da se blokira izlazak bez dogovora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније