Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

05. 09. 2019. 08:32   >>  08:33 2

NOVI NAČIN SAD DA ZAPLIJENE NAFTU

Nude kapetanu iranskog tankera milione dolara

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a ponudilo je nekoliko miliona dolara kapetanu iranskog tankera, da usidri brod negdje gdje ga SAD mogu zaplijeniti. Tanker se našao u centru diplomatskog sukoba zbog sumnji da prevozi naftu za Siriju, javlja BBC.

Brajan Huk, iz američkog ministarstva, napisao je mejl kapetanu tankera "Adrian Darja".

Sumnja se da sporni tanker prevozi naftu za Siriju, te su ga vlasti Velike Britanije zadržale ovog jula u Gibraltaru. A pušten je prošlog mjeseca nakon što su iranske vlasti dale jamstvo o tome kuda ide. SAD, koji je pokušao spriječiti puštanje tankera, potom je izdao nalog za njegovu zapljenu.

Vijest o novčanoj ponudi prvo je objavio Finanšal Tajms u srijedu, a potvrdilo ju je ministarstvo vanjskih poslova SAD.

SAD je zatražio zapljenu tankera prošlog petka tvrdeći da prevozi 2,1 milion barela nafte koja pripada Iranskoj revolucionarnoj gardi, koju su američke vlasti označile kako terorističku grupu. Prije nego što je SAD nametnuo sankcije tankeru, uputio je pismo kapetanu Akhilešu Kumaru.

U pismu stoji da je Trampova administracija spremna da plati kapetanu nekoliko miliona dolara da s brodom pristane negdje gdje ga američke vlasti mogu zaplijeniti. No kapetan Kumar ignorisao je mejl.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif na Tviteru je optužio SAD za "nečuven pokušaj podmićivanja".

Tanker koji se prije zvao "Grace 1", britanske vlasti su zaplijenile u Gibraltaru 4. jula zbog sumnje da prevozi naftu u Siriju, čime krši sankcije EU-a. Pušten je 15. avgusta nakon što su iranske vlasti dale jamstvo da neće prevesti naftu u Siriju premda je SAD pokušao spriječiti njegovo puštanje.

Tanker se trenutno nalazi u istočnom Mediteranu, a nekoliko puta je mijenjao smjer.

Njegova zapljena dovela je do diplomatske krize između Velike Britanije i Irana, jer je potom Iran u Hormuškom tjesnacu zaplijenio tanker "Stena Impero", koji plovi pod britanskom zastavom, a u švedskom je vlasništvu. Ove srijede Iran je izjavio da će pustiti sedam od 23 člana posade "Stene Impero".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније