Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

05. 09. 2019. 10:02   >>  10:02

NJEMAČKA CSU TRAŽI

Kazneni porez za niskobudžetne avio kompanije

Na desetom mjestu najvećih evropskih proizvođača ugljen dioksida je evropska kompanija "Rajaner", koja svojim jeftinim kartama omogućuje sve većem broju ljudi da putuju avionima. To dovodi do povećanog zagađenja atmosfere, zbog čega će zastupnici Hrišćansko-socijalne unije u njemačkom Bundestagu, predložiti uvođenje kaznenih poreza za niskobudžetne aviokompanije, piše Dojče Vele.

Zastupnik Aleksandar Dobrint (CSU) rekao je za "Bild-Zeitung" kako karte od devet eura za evropske destinacije nemaju nikakve veze ni s tržištem ni zaštitom klime.

Prema njegovom mišljenju, na avionske karte čija je cijena manja od 50 eura trebalo bi uvesti "kazneni porez".

Niskobudžetne kompanije proizvod su Evropske unije koja je od 1987. godine liberalizovala evropski vazdušni promet i omogućila ulazak privatnih kompanija na tržištu. Došlo je do uvođenja niskih cijena za avionske karte na koje su se potrošači navikli.

Ipak, od prije nekoliko godina stanje je postalo komplikovanije. Kompanije poput "Air Berlina", "Germanije" ili "WOW Aira" u jednom trenutku više nijesu mogle ići u korak s drugima i proglasile su bankrot.

Karte su već sada poskupjele, kako je za DW potvrdio Frank Fičert, profesor turizma i prometa na Visokoj školi "Worms".

"Ideja da svako leti za 9,99 eura je pogrešna", kazao je za DW, te pojasnio kako takvu cijenu ionako plaća mali broj ljudi, a za povratnu kartu vjerovatno plaćaju i znatno više. Dodao je kako postoji jako mali broj jeftinih karata, te se njihova stvarna cijena onda naplaćuje iz preostalih skupljih karata.

U Rajaneru karta prosječno košta 110 eura

"U Rajaneru prosječna cijena karte po letu iznosi 40 eura, u prosjeku budu još kupljene dodatne usluge kao što su usluge za kofer ili rezervisanje sjedišta u visini od 15 eura po letu. Ako s Rajanerom letite na neku destinaciju i natrag onda u prosjeku plaćate 110 eura", kazao je Fičert.

U vazdušnom prometu postoje vrlo visoki fiksni troškovi, na primjer za same avione, osoblje i gorivo. Zbog toga kompanije mogu profitirati samo ako su avioni u određenoj mjeri popunjeni. Troškovi po putniku kao što su aerodromske takse, prema Fičertu, iznose samo mali dio cijene karata. Njemačka osim toga naplaćuje porez za vazdušni promet u iznosu (po putniku) od 7,38 eura do 41,49 na dužim rutama.

Uvođenje ovakvih kaznenih poreza, biće teško, jer bi njemački aeroromi jednostranim uvođenjem porez na dodanu vrijednost na međunarodne letove, bili u nepovoljnijem položaju u odnosu na primjer Amsterdam, London ili Brisel, kada je riječ o transfernim letovima.

"Onda bi došlo do relativno jakog efekta preusmjeravanja letova", rekao je Fičert.

Zemlje EU ne bi se usaglasile oko poreza

Porezi na dodatu vrijednost i za cijelu Evropu su uvijek bili povezani s pojedinačnim državama, jer se stope razlikuju od države do države. Umjesto toga se već dugo zahtijeva uvođenje poreza na kerozin i Evropska komisija tu opciju već preispituje. No kada je riječ o porezu, u Evropskom vijeću važi načelo konsenzusa, a zemlje na Sredozemlju, koje su glavne destinacije za odmor, imale bi dobre razloge da spriječe uvođenje poreza.

"U ovom trenutku neke evropske zemlje pokreću inicijativu, posebno Holandija, Francuska, ali i Švedska", kazao je.

Prema bilateralnim ugovorima neke zemlje bi mogle zajednički uvesti porez na kerozin - međutim to bi bilo učinkovito samo ako bi barem neke zemlje s najvećim volumenom zračnog prometa, dakle i Njemačka, učestvovale u tome.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније