Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Mina ]

05. 09. 2019. 21:53 >> 21:56

LAM PORUČILA

"Zakon povučen na inicijativu vlade Hongkonga"

Hongkonška liderka Keri Lam saopštila je da je odluka da se povuče zakon o izručenju optuženih Kini koji je pokrenuo višemjesečne demonstracije, donijeta na inicijativu njene vlade, a ne zbog direktive Pekinga.

Lam je na konferenciji za novinare rekla da vlada u Pekingu "razumije, poštuje i podržava" njenu vladu u cijelom procesu, prenosi AP.

Povlačenjem zakona ispunjava se jedan od pet zahtijeva demonstranata, ali aktivisti su poručili da neće popustiti dok vlada ne prihvati druge zahtijeve, uključujći nezavisnu istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti protiv demonstranata, bezuslovno oslobađanje pritvorenih, raspisivanje izbora za gradskog lidera, kao i da se protesti ne poistovećuju sa nemirima.

Lam je rekla da vlada ne može da ispuni druge zahtijeve demonstranata.

Prethodno je prenijeto da je najavila da će zakon o izručenju biti formalno povučen na zakonodavnom vijeću bez rasprave ili glasanja i istakla da je povlačenje spornog zakona odluka njene vlade, koju je podržala Kina.

Ona je rekla da neće biti rasprave i glasanja u savjetu, koji ponovo počinje sa radom sledećeg mjeseca i u njemu se nalazi mnogo prokineskih poslanika.

Lam je negirala da je napravila zaokret u politici nakon tri mjeseca masovnih protesta.

Ona je rekla da je suspendovala predlog zakona sredinom juna, nekoliko dana nakon što su počeli protesti i da je u julu proglasila da je predlog zakona efektivno nevažeći.

Lam je dodala da se nada da će formalno povlačenje zakona biti maslinova grančica za otvaranje dijaloga sa ogorčenim demonstrantima i traženje izlaza iz zastoja u kom se Hong Kong nalazi.

Protivnici zakona rekli su da je njegovo povlačenje "premalo i prekasno", a trebalo bi da se riješe ostali zahtjevi postavljeni tokom protesta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније