Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

10. 09. 2019. 18:34 >> 18:33

PJONGJANG

Ponudili pregovore pa ispalili dvije rakete

Sjeverna Koreja ispalila je danas dvije rakete kratkog dometa, nekoliko sati nakon što je ponudila nastavak nuklearnih pregovora sa SAD, prenio je Glas Amerike (Voice of America - VOA).

Projektili su ispaljeni iz oblasti Gaečeon, u provinciji Južni Pjongan, prema istočnoj obali Sjeverne Koreje i prešli razdaljinu od 330 kilometara, saopštio je Generalštab južnokorejske vojske i dodao da američke i južnokorejske vlasti analiziraju detalje probe.

Riječ je o desetoj sjevenokorejskoj raketnoj probi od početka maja, kada je Pjongjang nastavio da testira balističke projektile poslije pauze od godinu i po.

Nova proba signal je da će Sjeverna Koreja nastaviti pritisak na SAD čak i dok nagovještava da je spremna da se vrati za pregovarački sto, ocijenio je VOA.

Pregovori dvije zemlje su u zastoju od drugog samita između lidera SAD i Sjeverne Koreje Donalda Trampa i Kim Džong Una, u Hanoju, koji je okončan bez dogovora.

Visoki sjevernokorejski diplomata rekao je u ponedjeljak da je Pjongjang spreman da se sastane sa američkim zvaničnicima krajem septembra. Još nije poznato da li će nova proba uticati na održavanje tih pregovora.

Tramp rekao je da "nema problema" sa sjevernokorejskim raketnim probama, ali nije komentarisao najnoviju.

Južnokorejske vojska pozvala je Pjongjang da "odmah zaustavi" akcije koje podižu tenzije na Korejskom poluostrvu. Američki zvaničnici saopštili su da su upoznati sa probom i da blisko sarađuju sa saveznicima u regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније