Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ Tanjug/B92 ]

11. 09. 2019. 22:14 >> 22:14

ŠAUZBERGER

Proširenje prioritet predsjednice EK

Apsolutno je neophodno napredovati u procesu približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, smatra Franc Šauzberger, savjetnik Johanesa Hana.

Šauzberger je, u izjavi Tanjugu, povodom imenovanja Lasla Tročanjija za budućeg komesara za proširenje, istakao da zna da je budućoj predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen jedan od prioriteta širenje EU na Zapadni Balkan.

"Međutim, odluke kojom brzinom će to ići zavisi, najprije, od zemalja regiona, koliko brzo ispunjavaju uslove, a zatim od članica Unije. Nije stvar komesara, to znam po mom iskustvu rada za Hana, da odlučuje o brzini, već je to stvar članica EU. Velike odluke ne donosi komesar, već članice Unije", objasnio je on.

Bivši predsjednik austrijske pokrajine Salcburg kaže da Tročanji prvo mora da prođe glasanje u Evrospkom parlamentu, ali da je jasno da će resor proširenja ostati u mađarskoj nadležnosti.

Prema njegovim riječima, važno je da taj komesar ne sprovodi samo stavove Mađarske već čitave EU.

Šauzberger smatra da će biti važno u radu komesara prije svega da uvjeri skeptične zemlje poput Francuske i druge zapadnoevropske da je vrijeme za dalji korak u procesu proširenja EU.

"Apsolutno je potrebno napredovati sa Balkanom. Smatram da treba još više vršiti prijateljski pritisak kako bi region napredovao, jer ako to EU ne čini, onda će to otvoriti prostor za snage izvan EU", ukazuje on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније