Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

13. 09. 2019. 23:24 >> 23:26

SJEVERNA IRSKA

"Nećemo prihvatiti da nas odsjeku od Britanije"

Najveća politička stranka Sjeverne Irske saopštila je da neće dozvoliti da ta britanska regija bude primorana da prihvati propise EU nakon Bregzita.

Zvaničnici EU i Irske predložili su da jedan od izlaza iz problema u pregovorima o Bregzitu bude stvaranje "bekstopa" samo u Sjevernoj Irskoj, koji bi usklađivao propise sa članicom EU Irskom.

Ali Demokratska unionistička stranka, čiji 10 članova parlamenta podržava konzervativnu vladu britanskog premijera Borisa Džonsona, rekla je da će prihvatiti zakone EU samo ako skupština Sjeverne Irske može da ih izabere, što su Irska i EU u prošlosti više puta odbacile.

"Nećemo prihvatiti odvojene aranžmane koji bi nas odsjekli od Velike Britanije", rekao je portparol DUP za Bregzit Sami Vilson za BBC Radio Ulster.

Pošto je britanski premijer Boris Džonson obećao da će 31. oktobra Britanija izaći iz EU - sa ili bez dogovora - blok se posljednjih dana fokusirao na "bekstop" samo u Sjevernoj Irskoj, kao najbolju šansu da postigne dogovor prije isteka roka.

To bi uključivalo primjenu različitih pravila o granici sa Sjevernom Irskom od ostatka zemlje kako bi se omogućio protok roba preko irske granice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније