Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Blic, Objavio: I. P. ]

16. 09. 2019. 07:42   >>  07:42 1

NE ODUSTAJE

Džonson kao Hulk: Britanija 31. oktobra izlazi iz EU

Britanski premijer Boris Džonson se u intervjuu za list "Mejl on sandej" uporedio sa junakom iz stripova "Nevjerovatnim Hulkom", da bi naglasio odlučnost da Britaniju izvede iz Evropske unije 31. oktobra.

 

Džonson je rekao da će pronaći način da zaobiđe nedavno usvojeni zakon u parlamentu koji ga obavezuje da odloži Bregzit, ako ne bude dogovora o raskidu sa EU do 19. oktobra.

Zatim je podvukao paralele između situacije u zemlji i fiktivnog naučnika Brusa Banera koji, kada se razbijesni, postoje superjunak "Nevjerovatni Hulk" koji razara sve pred sobom.

"Hulk postaje snažniji, što je bjesniji. Hulk uvijek pobjegne, bez obzira koliko čvrsto je vezan - i to je slučaj sa našom zemljom. Izaći ćemo 31. oktobra", poručio je Džonson, navodi Rojters.

Britanski parlament je više puta odbio da usvoji sporazum o Bregzitu, koji je bivša premijerka Tereza Mej postigla sa Briselom, a ovog mjeseca je odbacio mogućnost da zemlja napusti EU bez sporazuma - što je izazvalo veliko nezadovoljstvo mnogih Britanaca koji su prije više od tri godine glasali za Bregzit.

Džonson želi da iskoristi to nezadovoljstvo da bi osvojio većinu na vanrednim parlamentarnim izborima, ali su opozicione partije za sada uspjele da spriječe njegove napore da se sazovu izbori.

Liberalno-demokratska partija, koja ima 18 od 650 mjesta u parlamentu, u u međuvremenu je zaoštrila stav protiv Bregzita i najavila da će zaustaviti proces izlaska zemlje iz EU ako osvoji vlast na izborima i da će zaustaviti bilo koji sporazum o Bregzitu koji Džonson postigne.

"Ako narod izglasa da stranka 'Zaustaviti Bregzit' bude u većinskoj vladi, onda će narod dobiti upravo zaustavljanje Bregzita", poručio je lider stranke Džo Svinson, prenosi Glas Amerike.

Za politiku zaustavljanja Bregzita glasala je ubjedljiva većina članova stranke, na partijskoj konferenciji u nedjelju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније