Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

16. 09. 2019. 09:03   >>  09:15

IZBORI U TUNISU

Autsajder i zatvoreni tajkun idu u drugi krug

Prema nezvaničnim projekcijama u prvom krugu predsjedničkih izbora u Tunisu najviše glasova su dobili jedan nezavisni kandidat i uhapšeni medijski magnat i oni bi trebalo da idu u drugi krug, pokazuju noćas objavljene procjene anketne agencije Sigma Konsej (Sigma Conseil).

Zvanični preliminarni rezultati izbora održanih juče se očekuju za dan - dva. Dvadeset šest kandidata, uključujući dvije žene, učestvovali su na ovim izborima koji se smatraju testom jedne od najmlađih demokratija u svijetu.

Prema predizbornim anketama nije bilo jasnog favorita za pobjednika.

Prema rezultatima agencije Sigma Konsej vodi Rais Sajed, profesor ustavnog prava i nezavisni kandidat koji je osvojio 19,5 odsto glasova.

Medijski tajkun Nabil Karui, u zatvoru od prošlog mjeseca zbog optužbi za pranje novca i utaju poreza, prema projekcijama je osvojio 15,5 odsto glasova.
Njegove pristalice proglasile su pobjedu, a njegova supruga je pročitala pismo koje je napisao iz zatvora u kome im se zahvalio. Supruga je rekla da njegov pravni tim radi na tome da on bude pušten, možda već danas.

Prema anketi kandidat umjerene islamističke partije Enahdha, Abdelfatah Muru će biti treći, a slijedi ministar odbrane Abdeldrim Zbidi i zatim premijer Jusef Šaled, koji se smatrao jednim od vodećih kandidata.

Sajed nema političko iskustvo, ali je izgleda dobio podršku glasača sa svojom jasnom antisistemskom platformom. Nezadovoljstvo zbog korupcije je podsticalo mnoge glasače i to je možda povećalo privlačnost kandidata van sistema.

Karui se postavio kao kandidat siromašnih, i koristio je svoju televiziju da sakuplja novac u dobrotvorne svrhe. Njegovo hapšenje je izgleda mobilisalo glasače koji se osjećaju oštećenim ili zanemarenim u tuniskoj privredi. Karuiju je dozvoljeno da ostane u trci zato što nije osuđen.

Izborna komisija je saopštila da je izlaznost bila relativno niska od 45 odsto. Ako ni jedan kandidat ne osvoji preko 50 odsto glasova ide se u drugi krug. Datum za drugi krug biće objavljen kada se objave rezultati prvog kruga glasanja.

U Tunisu su juče održani drugi slobodni predsjednički izbori od pobune 2011. godine u kojoj je svrgnut bivši predsjednik Ben Ali i koja je pokrenula Arapsko proljeće. Izbori je trebalo da se održe u novembru, ali su pomjereni unapred, nakon smrti Bedžija Kaida Esebsija, prvog demokratski izabranog predsjednika zemlje, koji je preminuo u julu.

Esebsi je preuzeo dužnost predsjednika države 2014. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније