Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

17. 09. 2019. 08:18   >>  08:16

PUTIN, ERDOGAN I ROHANI

Formirati odbor za izradu novog ustava Sirije

Lideri Rusije, Turske i Irana, Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan i Hasan Rohani saglasili se da bude formiran odbor za izradu novog ustava Sirije.

Izrada ustava je dio političkog rješenja za završetak devetogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji.

Erdogan je poslije trilateralnog sastanka izjavio da su prevaziđene posljednje prepreke za formiranje odbora, prenio je sinoć AP.

Putin je rekao da su se sve strane saglasile o tome da u odboru budu provladini, opozicioni i nezavisni predstavnici, čime bi bio otvoren put za brze razgovore u Ženevi.

Rohani je izrazio nadu da će u Siriji biti održani izbori 2020. ili 2021. godine.

Lideri su se dogovorili i o de-eskalaciji nestabilne situacije u Idlibu, posljednjem uporištu pobunjenika u Siriji, kao i o borbi protiv ekstremista i zaštiti civila.

Erdogan je ponovio zahtjev za formiranje "zone bezbjednosti" u sjevoroistočnom dijelu Sirije uz granicu sa Turskom, gdje su već uspostavljene zajedničke američko-turske patrole i zaprijetio.

Turska želi uspostavljanje "tampon-zone" na svojoj granici koja bi bila raščišćena od sirijskih Kurda koje podržavaju SAD, a koje Ankara smatra teroristima, optužujući ih da imaju veze sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Ankara se takođe zalaže za to da raseljeni Sirijci budu razmješteni u zonama pod turskom kontrolom duž sjeverne Sirije, a Erdogan je nagovijestio da bi ta zona mogla da bude proširena do gradova Raka i Deir el-Zor.

Rohani je pozvao na povlačenje američkih trupa i poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije, ističući da bi Sirijcima trebalo da bude obezbijeđeno da se vrate u svoje domove, a ne da se premještaju u "zonu bezbjednosti".

Jučerašnji susret bio je treći trilateralni sastanak Turske, Rusije i Irana o Siriji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније