Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

20. 09. 2019. 10:53 >> 10:53
3

UOČI UN SAMITA

Protesti za klimu širom svijeta

Hiljade školaraca danas su na ulicama Australije i azijskopacifičkih zemalja počele globalni štrajk za klimu, pozivajući svjetske čelnike da na UN-ovom samitu o klimi donesu hitne mjere kako bi spriječili ekološku katastrofu.

Uz transparente s porukama "Okeani rastu, ali i mi" ili "Nijesmo mi počeli krizu, ali se protiv nje borimo", učenici su protestovali u Sidneju, Melbourneu, Alis Springsu i drugim australijskim gradovima.

Slični protesti, na podsticaj 16-godišnje švedske aktivistice Grete Tunberg, planirani su za danas u oko 150 država. Cilj je učenika i drugih aktivista da progovore jednim glasom o posljedicama klimatskim promjena na planetu.

Štrajk će kulminirati u Nju Jorku kada će Tunberg, već nominovana za Nobelovu nagradu zbog svog aktivizma za klimu, predvoditi skup ispred sjedišta Ujedinjenih nacija.

Tunberg je već na Tvtiteru zabilježila ogroman odziv štrajkaša za klimu u Australiji, napisavši da su oni već postavili standarde koje će slijediti drugi mladi ljudi.

U Indiji se očekuju najveći protesti protiv klimatskih promjena u istoriji te zemlje. U glavnom gradu Delhiju održaće se dva marša, a protesti bi trebali da traju još sedam dana.

U Londonu se očekuje marš kroz grad oko 11 sati.

UN-ov samit o klimi koji će se održati u sklopu godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a okuplja svjetske čelnike koji bi trebali razgovarati o nužnim strategijama u borbi za očuvanje planeta, kao što je masovnije korištenje obnovljivih izvora energije umjesto fosilnih goriva.

Vlasti nijesu odobrile proteste u Kini koja ispušta najviše štetnih emisija gasova sa efektom staklene bašte u svijetu, ali su aktivisti ipak najavili neku vrstu protesta.

"Kineska mladež ima svoje metode", poručili su.

Globalno zagrijavanje izazvano visokim količinama gasova iz korištenja fosilnih goriva, već je odgovorno za suše i učestale toplotne udare, porast nivoa mora i poplave, upozoravaju naučnici.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније