Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

20. 09. 2019. 22:45 >> 22:52

SAUDIJSKA ARABIJA

Potpuna obnova proizvodnje nafte

Saudijska državna naftna kompanija Aramko saopštila je da će proizvodnja u njenom najvećem postrojenju Abkaik, oštećenom u nedavnom napadu dronom, biti u potpunosti obnovljena do kraja septembra, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Saudijske vlasti su danas organizovale posjetu novinara postrojenjima Abkaik i Kurais pogođenim dronom i raketama, što je izazvalo potres na globalnom naftnom tržištu.

Abkaik raspolaže kapacitetima za proizvodnju do sedam miliona barela dnevno, od ukupne saudijske proizvodnje koja je u julu iznosila 9,65 miliona.

To naftno polje je u više navrata bilo meta napada militantnih grupa. Bombaši samoubice Al kaide tvrde da su pokušali, ali nijesu uspjeli da napadnu taj kompleks u februaru 2006.

Novinari su posjetili i postrojenje Kurais čiji je kapacitet oko million barela nafte dnevno, a njegove rezerve se procjenjuju na 20 milijardi barela.

Saudijski zvaničnici su izjavili da je 110 radnika evakuisano nakon napada na Kurais, ali da nije bilo povrijeđenih. Proizvodnja je obnovljena 24 sata nakon najgoreg napada na naftnu infrastrukturu u Zalivu nakon što je nekadašnji irački lider Sadam Husein pokrenuo vojnu ofanzivu na kuvajtska naftna polja 1991.

U međuvremenu, Kuvajt je pojačao mjere bezbjednosti na svojim naftnim poljima i lukama nakon napada na saudijska postrojenja. SAD smatraju da je Iran odgovoran za napad, iako su odgovornost preuzeli šiitski pobunjenici u Jemenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније