Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: M.L.B. [ Beta ]

24. 09. 2019. 09:48   >>  10:05 5

U UN-U

Mlada aktivistkinja održala lekciju svjetskim liderima

Mlada aktivistkinja za klimu Greta Tunberg uputila je emotivan apel svjetskim vođama na početku samita o klimi u Ujedinjenim nacijama ponavljajući poruku i pitanje "kako se usuđujete".

"Ovo je sve pogrešno. Ne bi trebalo da sam ja ovdje. Trebalo bi da sam u školi na drugoj strani okeana. Ipak vi ste došli do nas mladih za nadu. Kako se usuđujete. Ukrali ste moje snove i moje djetinjstvo vašim praznim riječima", rekla je ona.

Ona je kazala da čak i najstroža smanjenja emisija štetnih gasova o kojima se govori daju svijetu šansu od 50 odsto da ograniči globalno zagrijavanje na dodatnih 0,4 stepena Celzijusa, što je globalni cilj. Ona je rekla da to nije dovoljno dobro.

Samit o klimi u sjedištu svjetske organizacije otvorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorenjem da vrijeme za spas Zemlje od klimatskih promjena ističe, ali da nije suviše kasno.

Gutereš je poručio svjetskim vođama okupljenim na samitu da nije vrijeme da se pregovara nego da se djeluje da bi se ostvario cilj da svijet bude neutralan u emisiji ugljen dioksida do 2050. godine.

Jedan za drugim svjetske vođe su u govorima u UN rekle da će uraditi više da se spriječi da zagrijevanje svijeta dostigne još opasnije nivoe. I dok su davali svoja obećanja lideri su priznali da sve to nije dovoljno.

Šezdeset šest zemalja obećalo je da će imati ambicioznije ciljeve za klimu, a 30 je obećalo da će biti neutralno po emisiji ugljen dioksida do sredine vijeka, rekao je čileanski predsjednik Sebastijan Pinjera Ešenike, domaćin pregovora o klimi kasnije ove godine.

Američki predsednik Donald Tramp je svratio na skup, slušao kako njemačka kancelarka Angela Merkel daje detaljna obećanja, uključujući da će prestati sa upotrebom uglja, i otišao bez istupanja. SAD nijesu tražile da imaju riječ na ovom skupu, rekli su UN zvaničnici.

Iako Tramp koji ne vjeruje u klimatske promene nije održao govor, o njemu se pričalo na samitu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron podsetio je lidere da treba da uključe klimatske promjene u svoje trgovinske i finansijske politike tako da ne uvoze robu koja povećava zagađenje ugljen dioksidom, niti finansiraju industrije koje zagađuju u drugim zemljama.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније