Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

26. 09. 2019. 22:30   >>  22:29

NEMOGUĆA MISIJA?

Netanjahu će pokušati da formira vladajuću koaliciju

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pokušaće da obrazuje vladajuću koaliciju pošto mu je sinoć izraelski predsednik Ruven Rivlin povjerio taj zadatak, drugi put ove godine. Netanjahu ima na raspolaganju do šest nedelja da to postigne, ali je očito da mu neće biti lako i pitanje je da li će uspjeti jer nema potrebnu većinu od 61 od ukupno 120 poslanika u izraelskom parlamentu, Knesetu.

Izraelski mediji navode da je Rivlin izabrao Netanjahua za mandatara jer ga je na nedavnim konsultacijma predložilo 55 poslanika, dok je Netanjahuov rival Beni Ganc dobio jednu preporuku manje.Osim toga, deset poslanika iz saveza arapskih partija Zajednička lista, koji su preporučili Ganca ,jasno su rekli da neće ući u vladajuću koaliciju.

Predsjednik je zato zaključio da Netanjahu ima više šansi da obrazuje novu vladu iako je Gancov savez partija centra Plavo bijelo na izborima 17. septembra osvojio 33 poslanička mandata, jedan više od Netanjahuovog konzervativnog Likuda.

S obzirom na to da nema dovoljno partnera za koaliciju Netanjahuove šanse da uspje su male, navodi AP. Izraelski mediji komentarišu da je misija koju sinoć prihvatio izgleda nemoguća.

Ako Netanjahu ne uspije, predsjednik Rivlin može dati Gancu šansu da on pokuša. Ako ni Ganc ne obrazuje vladu može se izabrati treći kandidat za premijera ili pokrenuti proces za treće izbore ove godine.

Nakon izbora u aprilu Netanjahu nije uspeo da formira vladu. Šansa tada nije data Gancu čiji je savez osvojio isti broj poslaničkih mandata, 35, kao i Netanjahuov Likud. Umjesto toga parlament je brzo raspušten i raspisani su novi izbori.

Predsjednik Rivlin je sinoć nagovijestio da ne vjeruje mnogo u izglede za Netanjhuov uspjeh.

U aprilu Netanjahu nije uspio da ispuni zadatak koji mu je Rivlin povjerio jer nacionalistička partija Izrael naš dom, bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana, nije htjela da uđe u koaliciju zbog spora za partijama ultraortodoksnih Jevreja. On je više puta pozvao na formiranje vlade jedinstva u kojoj bi Likud i Plavo belo bili partneri.

Netanjahu je odmah sinoć pozvao Ganca da mu se pridruži u vladi. Gancov savez je međutim brzo ponovio da odbija da bude u koaliciji sa premijerom kome prijeti optužnica za prevaru, zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

U slučaju da bude optužen poslije saslušanja početkom oktobra, Netanjahu ne mora da se povuče, ali će biti pod pritiskom da to učini.

On je premijer više od 13 godina, najduže u istoriji Izraela.

Uz poziv Gancu Netanjahu je odmah obećao da će vratiti mandat Rivlinu ako ne uspije da formira koaliciju, što nije učinio posle aprilskih izbora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније