Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

29. 09. 2019. 16:05 >> 16:11
2

U AVGANISTANU

Na izbore izašlo oko 20 odsto birača

Na avganistanske predsjedničke izbore izašlo je, po neslužbenim procjenama, nešto više od dva miliona ljudi ili oko 20 odsto registrovanih birača, izjavio je zvaničnik izbornog povjereništva, strahujući da bi slab odaziv mogao naštetiti izborima.

Iznesena brojka označava velik pad u poređenju sa otprilike sedam miliona birača koji su glasali na zadnjim predsjedničkim izborima 2014.

Snažne mjere sigurnosti omogućile su da na dan održavanja izbora, u subotu, bude relativno mirno, ali slab odaziv i pritužbe na sistem glasanja osnažuju strahove budući da bi nejasan rezultat mogao gurnuti tu ratom razrušenu zemlju u dublji haos.

Usprkos talibanskim prijetnjama napadima, Avganistanci su izašli na izbore koji se smatraju velikim testom za sposobnost vlade, koja ima podršku Zapada, da zaštiti demokratiju.

Međutim, od 9,67 miliona registrovanih birača, glasalo je samo otprilike jedan od pet, rekao je zvaničnik izbornog povjereništva koji je želio da ostane anoniman, jer povjereništvo nema dopuštenje za iznošenje podataka o odazivu.

Prošle izbore obilježili su optužbe o prevari, desetine mrtvih i navodi da izborno povjereništvo nije bilo nezavisno. Sjećanje na to je lebdjelo nad subotnjim izborima.

Pogoršanje situacije i talibanske prijetnje građanima da ne izlaze na izbore, odvratili su mnoge birače od glasanja.

Talibanski borci napali su nekoliko birališta širom zemlje, kako bi pokušali omesti održavanje izbora, ali su snažne mjere sigurnosti spriječile nasilje velikih razmjera.

Preliminarni rezultati ne očekuju se prije 19. oktobra, a konačni će biti poznati tek u novembru. Ako nijedan kandidat nije osvojio više od 50 odsto glasova, održaće se drugi krug u koji će ući dva vodeća kandidata.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније