Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

30. 09. 2019. 08:21 >> 08:21
1

SAUDIJSKI PRINC PORUČIO

Rat sa Iranom uzrokovaće nezamisliv rast cijena nafte

Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do "potpunog kraha svjetske ekonomije", ocijenio je juče princ Mohamad bin Salman u televizijskom razgovoru u Sjedinjenim Državama, pozivajući međunarodnu zajednicu da "odvrati" Teheran.

"Ne bude li svijet snažnom i odlučnom akcijom pokušao odvratiti Iran bićemo svjedoci još gore eskalacije koja će zaprijetiti svjetskim interesima", rekao je prijestolonasljednik u emisiji "60 minuta" na mreži CBS.

"Snabdijevanje naftom će se poremetiti i cijene će skočiti do nezamislivog nivoa, što u životu nijesmo vidjeli", rekao je.

Posljedice će, upozorio je, osjetiti čitav svijet.

"Ovo područje osigurava 30 odsto svjetskog snabdijevanja energentima, gotovo 20 odsto svjetskog prometa robe i oko četiri odsto svjetskog BDP-a. Zamislite da te tri stvari nestanu. To bi bio potpuni krah svjetske ekonomije, a ne samo saudijskog i bliskoistočnih zemalja", istakao je Salman.

Ocijenio je apsurdnim napad izveden 14. septembra na saudijska naftna postrojenja koji Rijad i Vašington pripisuju Iranu.

"To nije strateški cilj. Samo će ludak napasti pet odsto svjetske opskrbe. Jedini strateški cilj je pokazati da su glupi, što su i učinili", rekao je princ.

Nije naredio ubistvo Kašogija, ali preuzima odgovornost

Sin kralja Salmana je bio upitan je li naredio ubistvo novinara koji je kritikovao režim Džamala Kašogija u Istanbulu 2018.

"Nipošto. Bio je to strašan zločin. Ali u cijelosti preuzimam odgovornost kao čelnik Saudijske Arabije, zato što su to učinili pojedinci koji rade za saudijsku vladu. Ako zločin nad saudijskim državljaninom počine službenici koji rade za saudijsku vladu, ja kao čelnik moram preuzeti odgovornost. To je bila greška", kazao je Salman.

Tijelo novinara kojem se gubi svaki trag nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu, nije pronađeno, a okolnosti njegovog ubistva nikad nijesu rasvijetljene.

Mohamada bin Salmana je optužio nezavisni stručnjak UN-a koji je pronašao "sigurne dokaze" o njegovoj umiješanosti, a CIA misli da je prijestolonasljednik najvjerojatnije naredio ubistvo.

Saudijsko pravosuđe je pak nastojalo otkloniti sumnju sa saudijskog čelnika i uhapsilo je više od dvadeset ljudi u okviru istrage o tom ubistvu, od kojih petorici prijeti smrtna kazna.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније